Švábi pro zdraví a krásu

5.3.2014 00:01
Zdraví

V Číně se množí švábí farmy. V současnosti je v Číně asi stovka švábích farem a nové vznikají skoro stejně rychle, jako se množí samotní švábi.

Hranatá betonová budova v čínském městě Ťi-nan bývala původně drůbežárnou, ale v současnosti se tu pěstuje naprosto odlišný druh hospodářského zvířete - miliony švábů, napsal list Los Angeles Times.


    Uvnitř se hemží chumáče červenohnědých hmyzích těl mezi pláty vlnitého plechu a kartonů z vajíček propojených dohromady, aby vytvořily přesně ten druh temných úkrytů, jakým švábi dávají přednost.


    Wang Fu-ming si kleká a vytahuje jedno ze švábích hnízd. Nespokojení z vystavení světlu se švábi snaží utéct a několik mu jich leze po ruce nahoru ke krátkému rukávu košile. “Není se čeho bát,“ říká Wang návštěvníkům, kteří mají tendenci couvat zpátky do chodby, kde švábi visí i na nepříjemně nízkém stropě.


    Švábi v mnoha lidech vyvolávají podvědomý strach a nechuť, ale Wang na ně pohlíží velmi přátelsky jako na své bohatství i budoucnost. Tento třiačtyřicetiletý podnikatel je největším švábím producentem v Číně, a tudíž pravděpodobně i na celém světě. Jeho šest farem chová odhadem deset milionů švábů, které prodává výrobcům asijské tradiční medicíny a kosmetickým firmám. Ty si švábů cení coby levného zdroje bílkovin a také pro materiál z jejich křídel podobný celulóze.


    Oblíbeným druhem pro tyto účely je šváb americký (Periplaneta americana), červenohnědý hmyz dorůstající v dospělosti délky asi čtyř centimetrů. Dospělý jedinec také dokáže létat, na rozdíl od menších, tmavších a bezkřídlých rusů domácích (Blattella germanica).


    Od roku 2010, kdy Wang v tomto oboru začal podnikat, stoupla cena sušených švábů desetinásobně ze zhruba čtyř dolarů (asi 76 korun) za kilo až na 20 dolarů. “Pomýšlel jsem na chov vepřů, ale při tradičním farmaření je zisk velmi nízký,“ řekl Wang. “U švábů ale investujete 20 jüanů (asi 60 korun) a dostanete zpátky 150 jüanů,“ dodal.

.Ale dokonce i mezi Číňany bylo tohle podnikání jen málo známé až do letošního srpna, kdy z farmy v provincii Ťiang-su uprchl odhadem milion švábů, což se dostalo do titulků v médiích nejen v Číně, ale i v zahraničí.


    Wang, který vystudoval jen střední školu a odjakživa chtěl podnikat, začal už jako chlapec sbírat hmyz. Později začal nasbírané brouky a pak i štíry prodávat - obojí se používá jak v tradiční medicíně, tak konzumuje coby delikatesa. Jedna dávka hmyzích vajíček, která měl, ale byla kontaminovaná švábími vajíčky. “Náhodně jsem je vypěstoval a zjistil jsem, že je to ten nejjednodušší a nejziskovější druh podnikání,“ vysvětlil.


    Počáteční náklady byly minimální. Wang koupil vajíčka švábů a opuštěnou drůbežárnu. Švábi jsou ze své podstaty zdraví tvorové, které nedecimují stejné choroby jako drůbež. Jsou všežravci, ale přednost dávají shnilé zelenině. Wang ty své krmí bramborovými a dýňovými slupkami vyhozenými z okolních restaurací.


    Také jejich zabíjení je snadné: Stačí je vymést nebo vysát vysavačem z hnízda a hodit do velké nádrže s vroucí vodou. Pak se suší na slunci jako chilli papričky.


    Vcelku pochopitelně je švábí podnikání, kterému se eufemisticky říká “speciální chov“, dost utajenou záležitostí. Žádné nápisy neupozorňují na to, co se vlastně na farmě pěstuje. Část firem, které šváby používají, rozhodně nechce prozrazovat, co je jejich “tajnou přísadou“ ve výrobcích. A farmáři nechtějí dráždit sousedy, jimž by se přítomnost milionů švábů za jejich dvorky nemusela vůbec líbit.


    Nejméně pět farmaceutických společností používá šváby do tradiční čínské medicíny. V Číně a také Jižní Koreji běží výzkum užití drcených švábů do přípravků proti plešatění, k léčbě AIDS i rakoviny, anebo jako přísady do vitaminových doplňků stravy.


    Li Šu-nan, osmasedmdesátiletý profesor tradiční medicíny z provincie Jün-nan, který je považován za otce švábího výzkumu, v 60. letech minulého století zjistil, že etnické menšiny podél vietnamských hranic používají pastu ze švábů k léčení tuberkulózy kostí. “Švábi přežijí prakticky cokoli,“ řekl Li. “Chtěli jsme zjistit, co je dělá tak silnými - proč dokážou odolat i následkům jaderného výbuchu.“


    Li vypočítává celou řadu zdravotních přínosů švábů, které vyzkoušel sám na sobě. “Vypadaly mi vlasy. Udělal jsem si sprej ze švábů a zase mi narostly. Používal jsem je jako masku na obličej a lidi tvrdí, že jsem se za všechny ty roky vůbec nezměnil,“ dodal.


    “A švábi jsou také velmi chutní,“ tvrdí farmář Wang, který je připravuje smažené a okořeněné jen solí. “Kdo je neochutná, ten bude celý život litovat,“ dodal a pustil se do nich s pomocí jídelních hůlek.

Přidat komentář

 
* *