Stav chrupu ovlivňuje celkové zdraví člověka

11.6.2007 00:00
Zdraví

Zdravotní stav zubů a dásní působí na celkový zdravotní stav člověka. Ovlivňuje choroby srdce, cukrovku, plicní i revmatické nemoci a zvyšuje i riziko předčasného porodu. Prezident České stomatologické akademie Josef Kunkela dnes novinářům řekl, že orální infekce dvakrát zvyšuje pravděpodobnost vzniku infarktu, třikrát vzniku mozkové mrtvice.

Studie Světové zdravotnické organizace ve střední a východní Evropě ukázaly, že 88 procent pacientů v péči stomatologů ve věku od 30 do 40 let má zánět dásní a téměř 40 procent lidí ve věku od 40 do 60 let trpí dokonce zánětem kostního lůžka, což znamená, že mají paradentózu. Zdrojem zánětu mohou být i ponechané zubní kořeny nebo různé cysty v dutině ústní.

Pětimilimetrový prostor mezi dásní a zubem násobený obvodem všech zubů kolem krčku vytvoří zánětlivou plochu o celkové velikosti pivního tácku, která do těla produkuje choroboplodné zplodiny.

Kvalita zubů, záněty dásní nebo paradentóza nejsou dědičné, ale "dědí" se špatné stravovací návyky a přístup k ústní hygieně. Stav zubů se odvíjí i od úrovně prevence.

Mezi lidmi přetrvávají různé mýty týkající se čištění chrupu. Často se říká, že zuby by se měly čistit dvě nebo tři minuty. To je podle Kunkely zavádějící, neboť nezáleží na času, ale na tom, aby zuby zůstaly čisté. Jejich čistotu lze zkontrolovat špičkou jazyka. "Sametový", nerovný povrch zubu znamená, že je třeba v čištění ještě pokračovat. Alespoň jednou denně je třeba se postarat i o prostory, kam se klasický zubní kartáček nedostává, to znamená použít mezizubní kartáček nebo dentální niť.

Není také pravda, že by se zuby měly čistit po jídle. Spíše naopak, protože v jídle a zejména v pití mohou být kyseliny, které dočasně naleptají zubní sklovinu a kartáček toto narušení prohloubí. Další omyl je myslet si, že rozhodující pro vznik zubního kazu je značka pasty nebo žvýkačky či bonbonů, které podle reklamy mají ze zubu "seškrabávat plak", tedy bakteriální povlak. Pasta je jen pomocníkem.

Cukr zubům neprospívá a přesto ve Švýcarsku, kde je spotřeba čokolády o polovinu vyšší než v Česku a spotřebu cukru je vyšší o pětinu, mají lidé mnohem zdravější chrup. Patnáctiletí Češi mají o 300 procent více zubních kazů než jejich vrstevníci ve Švýcarsku. Podle Kunkely to svědčí o tom, že Češi kladou v péči o zuby malý důraz na prevenci. Primární prevenci má v rukou každý z nás. Sekundární prevence spočívá na zubním lékaři. Nejefektivněji se dají léčit minimální zubní kazy, které dokáže najít laserový vyhledávač, nebo jsou vidět rentgenovém snímku. Záleží ovšem na tom, jaké vybavení má stomatolog k dispozici.

Podle Martiny Mackové zuby i dásně potřebují pro svou obnovu vitamíny E a F. Vitamín E, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, je například obsažen v obilných klíčcích, luštěninách, vejcích a zelenině. Zdrojem vitamínu F, který pomáhá budovat ochranou vrstvu zubu, jsou především rostlinné oleje.

Jitka Klejnová - ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Mě je jen 24let, ale zánět dásní mám, at dělám co dělám, nelepší...
24let  |  11.6.2007 17:49

Zuby mě zničila přílišná prevence a péče. Kdyby mě je zubaři při...
Roman  |  11.6.2007 21:50

No a hlavně se málo ví, že zubní kaz není z cukru ale že začíná...
Tomáš  |  11.6.2007 22:06

Je mi 30let. Chodila jsem od jedné zubařky k druhé a mám takový pocit,...
Natali  |  5.7.2007 23:08

Natali: Souhlasím. Mám obhužel stejný zkušenosti. Je mně 27, do loňska...
Eraser  |  29.7.2007 12:09

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *