Slezina má ráda sladkou chuť

16.9.2005 00:00
Zdraví

Slezina náleží k prvku země. Chuť, která je tomuto prvku přiřazena,je sladká. Má-li tedy osoba rozvinutou náruživou touhu po sladkostech nebo je nápadně prudce odmítá, může to být poukaz na prvek země. Hodně lidí na Západě šílí po sladkostech, ale nadměrná spotřeba jedné potraviny, která vede k vyloučení ostatních, je nerozumná, protože pro své zdraví a dobrý zdravotní stav potřebujeme bohatou rozmanitost potravin.

Téma o alergiích na potravu je samo už velmi rozsáhlé a čínská medicína se na ně dívá jako na symptom špatného trávení. Proto je důležité budovat všeobecný stav zdraví těla a posilovat slezinu.

V současné době je na Západě velmi populární syrová strava, ale na Východě ji nepovažují za zvlášť příznivou. U osob se studenou nebo slabou konstitucí může syrová strava zhoršit symptomy. Trochu syrové stravy v jídelníčku dodává spoustu podstatných vitaminů, minerálů a životně důležitých enzymů, ale z dlouhodobého hlediska mohou tyto potraviny, jsou-li požívány v nadměrné míře a až k vyloučení jiných jídel zhasit "trávicí oheň". To je asijský výraz pro trávení. Příliš mnoho studené a nevařené potravy způsobí, že je slezina houbovitá a hasí oheň, a to vede ke slabému trávení.

Většina věcí je podivuhodných, když je člověk požívá s mírou:
Když tedy vychutnáváte šťávy a ovoce, měli byste dbát na to, abyste ve svých jídlech přijímali i zahřívající potraviny a koření, aby vznikla rovnováha. Všichni jsme individuálně rozdílní, a proto musíme přijít na to, co pro nás osobně vytváří rovnováhu a harmonii.

Dbejte na to, abyste svůj jídelníček přizpůsobili ročnímu období, klimatu a přírodním produktům prostředí, v němž se zrovna nacházíte a zachovejte si přitom otevřené vědomí.

Zdroj: Jennifer Harperová - Tajemství čínského léčitelství, nakladatelství Moba

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Článek je v úvodu mírně zavádějící, protože mělo být minimálně...
coroner  |  17.9.2005 12:36

to jes zajímavé
icq  |  18.9.2005 11:03

Každému musí být dnes jasné, že vegetarián, jež ví, která zrovna...
moribundus  |  18.9.2005 17:04

coje to vlastně makrobiotik? pár slovy.
bára  |  21.3.2007 15:33

A vy si necháte mluvit do svého vařením znehodnoceného jídla?...
DanaM  |  28.11.2011 19:05

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *