Rybí tuk pomáhá předcházet cukrovce i zmírňovat její následky.

17.8.2016 00:01
Zdraví

Přes 800 tisíc lidí v České republice trpí cukrovkou. Jejich počet se už několik let dramaticky zvyšuje a stejný trend očekávají lékaři i nadále. Prevence cukrovky se přitom zdá být jednoduchá. Základem je vyvážená strava a dostatek zdravých tuků. Právě ty dodají lidskému tělu ryby. Nejbohatším zdrojem mastných kyselin jsou mořské ryby v čele s makrelou, tuňákem a sleděm.

Diabetes je v České republice velmi rozšířený. Zatímco před deseti lety registrovali lékaři asi 600 tisíc nemocných, v roce 2014 jich bylo už přes 816 tisíc. Vzhledem k tomu, že počet diabetiků každoročně narůstá o desítky tisíc, stala se cukrovka celonárodní epidemií. Nejvíce rozšířen je přitom diabetes druhého typu, kterým trpí přes 90% evidovaných pacientů. Několik set tisíc lidí pak pravděpodobně o své cukrovce ještě neví.


Ryby dají tělu látky, které jinde nezíská
Mezi hlavní původce současné cukrovkové epidemie patří dle odborníků především nevhodný životní styl a konzumace velkého množství nekvalitních olejů. Ty totiž postupně ucpávají buňky našeho těla a brání transportu glukózy. Přenos glukózy proto neprobíhá tak, jak má, a ta se hromadí v krvi, anebo je vylučována močí. Není tak divu, že lékaři všem diabetikům doporučují výrazné odlehčení jídelníčku a vyloučení nesprávných tuků. Nahradit je může například tuk rybí. Právě ten totiž obsahuje velmi cenné látky omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. „Ryby jsou zdravé především proto, že dodají tělu mastné kyseliny, které si samo neumí vyrobit. Právě tyto tuky mohou pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi, fungují ale i jako účinná prevence,“ vysvětluje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Rybí tuk je navíc dobrým zdrojem vitamínů A a D. Konzumace ryb tak příznivě působí na funkci srdce, krevního oběhu a snižuje cholesterol.


Tučné ryby jsou pro diabetiky ideální
I když se tak většina lidí při dietě tukům vyhýbá, v případě konzumace ryb by tomu mělo být naopak. Diabetikům se totiž doporučují zejména ryby tučné pocházející z chladných vod. „Mořské ryby mají výrazně vyšší podíl mastných kyselin než ryby sladkovodní. Pro diabetiky jsou nejvhodnější makrely, čerství tuňáci, sledi nebo lososi,“ říká Marek Sedlák z Nordsee. Právě tučné ryby totiž paradoxně zamezují výskytu vysokého obsahu tuku v  krvi a následnému kornatění cév, což patří k nebezpečným projevům cukrovky. Rybí tuk také účinně snižuje krevní tlak.


Pozor na úpravu ryb
Pozitivní účinky rybího tuku na zdraví prokázaly i mnohé studie. Vědci z univerzity UA ve Fairbanks například zjistili, že Eskymáci konzumují prospěšné omega-3 kyseliny z ryb až dvacetkrát více než průměrný Američan. To vede dle zjištění k menšímu riziku srdečních onemocnění i méně častému výskytu cukrovky. Pouze 3 % z populace zkoumaných Eskymáků totiž trpělo diabetem druhého typu. Odborníci ale upozorňují na to, že důležité je nejen zařadit rybí maso do jídelníčku, ale též ho správně upravit. Nejvhodnější je připravit rybu na páře, v troubě nebo na kapce kvalitního oleje. Smažení ryb se naopak příliš nedoporučuje.

Související články

V Česku je podle odborníka nedostatečná prevence cukrovky

13.5.2016 00:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Středomořská strava omlazuje mozek

10.12.2015 00:01

Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na mnoho systémů v těle

23.11.2015 00:01

Panenský olivový olej - přírodní lék na cukrovku

3.9.2015 00:01

Jak grilovat mořské ryby

10.7.2015 00:01

Jak správně vybrat nápoj k rybímu pokrmu

16.4.2015 00:01

Jak naservírovat dětem rybu, aby jim chutnala

31.10.2014 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Čechům chybí vápník a vitamín D

17.2.2014 00:01

5 protizánětlivých přírodních prostředků

22.5.2013 00:01

Zdroje omega 3 mastných kyselin

15.5.2013 00:01

13 potravin, které působí proti bolesti a zánětům

7.1.2013 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

Omega 3 masné kyseliny pomáhají ochraňovat periferní nervy po zranění

23.2.2012 00:01

5 živin pro posílení imunity během podzimu

1.11.2011 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci ryb

25.7.2011 00:00

Pozitivní účinky ryb na naše zdraví závisí na jejich přípravě

23.12.2009 00:00

Pravidelná konzumace ryb může chránit před rakovinou

2.10.2009 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

Vědci vylepší kapří maso a ověří jeho účinky na lidech v lázních

2.2.2009 00:00

Diabetes mellitus - cukrovka - SPECIÁL

9.1.2009 00:00

Brainfood - potrava pro mozek

12.11.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Rybí tuk prý přispívá k duševní svěžesti ve stáří

16.5.2007 00:00

Rtuť v rybách může poškodit zdraví

23.2.2007 00:00

Rybí tuk ozdravuje i zkrášluje

24.11.2006 00:00

Zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny

28.2.2006 00:00

Skořice proti cukrovce 2.typu

24.2.2006 00:00

Živočišná strava podporuje vznik zánětů při revmatismu

29.8.2005 00:00

Reakce na histamin v potravinách

26.8.2005 00:00

Zdravotně rizikové zpomalovače hoření jsou v mléce matek a rybách

4.1.2005 00:00

Ryby a alergie

15.12.2004 00:00

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerovou chorobou

8.11.2004 00:00

Strava bohatá na ryby údajně podporuje růst plodu

21.5.2004 00:00

Atletům s dušností pomůže rybí tuk

12.3.2004 00:00

Rybí tuk aneb Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

16.9.2003 00:00

Geneticky modifikované potraviny - ano, nebo ne?

31.1.2002 00:00

Cvičení při cukrovce

10.10.2001 00:00

Test: Kolik toho víte o rybách?

6.6.2001 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den, vyplníte mi krátký dotazníček o sladidlech, pokud je...
Sabina Štěpánková  |  21.8.2016 16:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *