Rizikové faktory rakoviny slinivky

6.9.2002 00:00
Zdraví

Strava složená z velkého množství bílého pečiva, bílé rýže a brambor zvyšuje u žen riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní. Toto nebezpečí se ještě umocňuje u osob, které se málo pohybují, uvádí studie zveřejněná v nejnovějším čísle časopisu amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny.

Lékaři dosud považovali na nejrizikovější faktor této formy rakoviny kouření. Autoři studie radí ženám, aby nahradily přílohy s vysokým obsahem škrobu např. brokolicí a sladkosti ovocem.

Podle výzkumu provedeného v ústavu pro výzkum rakoviny v Birghamu a bostonské ženské nemocnici zvyšuje neúměrná konzumace bílého pečiva a brambor riziko rakoviny pankreasu až o 57 procent. U žen, které trpěly nadváhou a málo se pohybovaly, bylo riziko vyšší dokonce dvaapůlkrát.

Doktor Charles Fuchs, který se na studii podílel, řekl, že obezita, sedavý způsob života a potraviny s vysokým obsahem cukrů zvyšují hladinu inzulínu v krvi, což v laboratorních podmínkách vede k růstu pankreatických rakovinných buněk. Tělo potřebuje inzulín při trávení sacharidů.

Lékaři se domnívají, že špatný životní styl a stravovací návyky jsou příčinou až třetiny rakovinných onemocnění. Prokázána je spojitost kouření a rakoviny plic, konzumace tuků a červeného masa s rakovinou konečníku a prsou. Americký ústav pro výzkum rakoviny proto nabádá lidi, aby zvýšili podíl ovoce, zeleniny a celozrných výrobků v jídelníčku a aby se hodně pohybovali.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář

 
* *