Působení střevní mikroflóry a její význam pro zdraví

23.1.2018 00:01
Zdraví

Střevní mikroflóra má pestrou škálu účinků, proto je dobré o ni pečovat. K hlavním patří:

Stimulace imunity a význam pro správné složení a funkci hlenu, postupné odlupování řasinkového epitelu, neuro-humorální regulaci a pro optimální poměr mezi typy bílých krvinek patřících k imunitním buňkám, které bojují proti škodlivým bakteriím a označují se jako Ti aT2 lymfocyty.


Profylaxe (podle řeckého profylax, předsunutá hlídka) neboli prevence vzniku střevních patogenů.


Potlačování růstu kvasinek, obnova střevní sliznice a ochrana před syndromem propustného střeva.


Produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem jako zdroje energie pro střevní buňky, zejména butyrátu, propionátu a acetátu. Získávají se především z fermentovatelné vlákniny, například pektinu nebo hemicelulózy. Podle posledních poznatků by u mastných kyselin s krátkým řetězcem mohl právě butyrát, sůl kyseliny máselné a zároveň hlavní anion tlustého střeva, hrát významnou obrannou a profylaktickou roliu kolorektálního karcinomu.


Metabolismus karcinogenních substancí a snížení rizika rakoviny tlustého střeva. Bakterie Streptococcus bo- vis, Helicobacter pylori, Fusobacterium nucleatum nebo Enterococcus faecalis riziko zvyšují, zatímco ty, které jsou součástí probiotik, tvorbu novotvarů blokují. Mezi nejznámější patří lakto- bacily a bifidobakterie.


Zvyšování dostupnosti vápniku, který váže mastné kyseliny a volné žlučové kyseliny.
Syntéza vitaminů, zejména B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin nebo také vitamin H), Bg (kyselina listová/folát), B12 (koba- lamin) a K2 (menachinon).


Potlačení alergických reakcí tím, že odbourává histamin, který se tvoří u alergií.


Snížení rizika kojenecké úmrtnosti u novorozenců s nízkou porodní hmotností.


Snížení množství neurotoxinů, často smrtelně nebezpečných jedů, které negativně působí na nervový systém.
K jejich původcům patří například bakterie Clostridium botulinum -- ta při technologicky nesprávné výrobě nebo přípravě může osídlit konzervy a domácí zavařeniny a vytvářet botulotoxin, který způsobuje ochrnutí dýchacích svalů. Další neurotoxiny představují metylrtuť, pesticidy, průmyslově vyráběná hnojivá, ředidla a organická rozpouštědla, stejně jako chemické léky všeho druhu.


Snížení antioxidačního stresu a počtu volných kyslíkových radikálů, které jsou příčinou chronických nemocí. Některé laktobacily vytvářejí kromě kyseliny mléčné také antioxidační enzym, který volné radikály dokáže zachycovat.


Získávání energie ze stravy. Lidé s nevyrovnaným složením mikroflóry mají větší sklony k obezitě, protože mikroorganismy jejich střeva jsou schopné získat z potravy více živin a energie.


Podpora trávení a tvorby enzymů, například amylázy a proteázy. Správně složená střevní mikroflóra proto přirozeně eliminuje zácpy a navozuje pravidelnou defekaci.


Snížení rizika revmatických změn v organismu. V tomto případě je nutné dbát i na zdraví ústní mikroflóry (viz publikaci detoxikace léčivými oleji), protože více než polovina pacientů s nově diagnostikovanou revmatoidní artritidou má v ústní flóře více bakterií Spirochetaceae, Prevotellaceae a Porphyromonas.


Snížení stresu.

Zdroj: Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej - Jak dál po antibiotikách, nakladatelství Eminent

Související články

Jak užívat antibiotika?

2.1.2018 09:01

Lék našich prababiček - kysané zelí

27.1.2017 00:01

Přírodní strategie proti kvasinkám a plísním v organismu

21.10.2015 00:01

10 příznaků přemnožení kvasinek candida a co proti tomu dělat

8.1.2015 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Lidé umírají na infekce odolné proti antibiotikům

11.10.2013 00:01

Brusinky, probiotika a vitamín C - kombinace pro zdraví

15.11.2012 00:01

Přátelská střevní mikroflóra snižuje riziko břišní obezity po těhotenství

11.9.2012 00:01

Na podzim je vhodné zaměřit se na regeneraci plic a tlustého střeva

5.10.2011 00:01

Vitamíny pro konzumenty alkoholu

3.10.2011 00:01

Kdy a jak užívat probiotika pro obnovu zdravé střevní mikroflóry

27.6.2011 00:00

Když střeva postihne zánět

13.5.2011 00:00

Probiotika v doplňcích výživy

3.5.2011 00:00

Co jsou to probiotika a prebiotika

26.1.2010 00:00

Jak si spravit narušené zažívání?

4.1.2010 00:00

Průjem - několik malých rad, jak na velký problém.

23.11.2009 08:40

Probiotika a prebiotika pomáhají k rozvoji obranyschopnosti novorozenců a kojenců

4.3.2009 00:00

Probiotika podporují imunitu, využívají se i k léčbě

22.5.2008 00:00

Až 80 procent žen trpí zažívacími potížemi

27.3.2008 00:00

Přírodní prostředky s protiplísňovým, protikvasinkovým účinkem

2.11.2007 00:00

Imunita a její posilnění přírodními prostředky

24.11.2006 00:00

Příčiny kvasinkové infekce

28.9.2005 00:00

Oslabené imunitě lze předejít užíváním laktobacilů

27.10.2004 00:00

Péče o vlastní střeva se vyplatí

7.6.2004 00:00

Probiotika a prebiotika pro zdravou střevní mikroflóru

4.7.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

Strategie boje proti plísňovým onemocněním

15.11.2001 00:00

Léčivé účinky jablečného octa

9.3.2001 00:00

Lactobacillus acidophilus pro záchranu přirozené střevní mikroflóry

26.1.2001 00:00

Candidózou trpí každý čtvrtý člověk

25.1.2001 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tady už nikdo normální a funkční střevní osídlení nemá, všichni...
Rudolf  |  17.2.2018 20:15

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *