Proti rakovině tlustého střeva může pomoci vápník

21.3.2002 00:00
Zdraví

Mírné zvýšení příjmu vápníku snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Vyplývá o z americké studie, o níž informovali vědci z harvardské lékařské školy v dnešním vydání odborného časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Pro pokusné jedince, jejichž strava se vyznačovala nízkým obsahem vápníku, znamenalo dokonce i mírné zvýšení určitou ochranu proti rakovině. U mužů a žen, kteří do své stravy zahrnuli 700-800 miligramů kalcia denně, se v porovnání s těmi, kteří přijímali méně než 500 miligramů vápníku, snížilo riziko takzvané distální rakoviny tračníku o 40 až 50 procent.

Odborníci se domnívají, že vápník by mohl zpomalovat růst epiteliálních buněk, což je proces vyvolávající rakovinu. Vědci ale upozornili, že příznivé účinky vápníku jsou omezené.

Konzumace více než 700 miligramů kalcia denně totiž neposkytuje žádnou dodatečnou ochranu proti rakovině tlustého střeva. Na toto onemocnění umírá ve světě každý rok půl milionu lidí.

Kana Wu a Edward Giovannucci z harvadské lékařské školy zapojili do výzkumu téměř 88.000 registrovaných amerických ošetřovatelek a přes 47.000 lékařských profesionálů mužů, mezi nimiž byli zubaři, pediatři, farmaceuti a veterináři. Během 80. a 90. letech minulého století vyplňovali zdravotníci pravidelně dotazníky týkající se skladby jejich jídelníčku, přičemž vápník získávali převážně z mléčných výrobků.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář

 
* *