Propolis proti bolesti v krku

11.11.2011 00:01
Zdraví

K tomu, aby vás začalo bolet v krku, stačí často jen málo. Krátká dešťová přeháňka, která vám promočí kabát nebo třeba rychlé ochlazení po západu slunce. Na podzim rozhodně není o podobné příležitosti nouze. Během několika hodin vás pak začne škrábat a pálit v krku, objeví se bolest při polykání, zarudnutí sliznic a někdy i otok mízních uzlin po stranách krku pod čelistí.

Všechny tyto nepříjemné příznaky znamenají , že sliznice v krku byla napadena viry a tělo se jejich útoku brání zánětem. Pokud se není bolest v krku příliš velká,  provázená vysokou horečkou a vážnými obtížemi při polykání, nejedná se závažný zdravotní problém. V případě “obyčejných“ bolestí v krku není ani nutné vyhledávat pomoc  lékaře, natož žádat předepsání antibiotik.  Velmi dobře si s nimi poradíte i s pomocí tradičních přírodních prostředků. Jedním z nejúčinnějších je propolis, lidově také nazývaný včelí kyt.

Propolis patří k nejžádanějším a také nejtajemnějším včelím produktům. Zvláštně aromatickou, oranžovohnědou látku získávají včely z pryskyřic stromů, které sbírají na kůře, z pupenů apod. Do pryskyřice pak hned po sběru přidávají výměšky svých žláz. Výsledkem je hmota, která má zcela mimořádné účinky. Ničí některé bakterie, viry a plísně, působí proti zánětům a bolesti, zároveň posiluje imunitní systém a tím brání proti dalším útokům virů na organismus, celkově povzbuzuje organismus a podporuje hojení. Včely propolis využívají hlavně  jako “desinfekční nátěr“ vnitřku úlu a jako tmel pro utěsnění mezer. Také jím obalují těla vetřelců např. hmyzu a hlodavců, kteří proniknou dovnitř úlu. Jejich mumifikací pomocí propolisu  zabrání rozkladu a tím i šíření škodlivých mikroorganismů v úlu.  Vzácnost propolisu je kromě jeho výjimečných vlastností  dána tím, že ho včely nevyrábějí mnoho. Jeden roj “připraví“ pouze kolem 300 gramů této výjimečné látky  za rok. Včelaři ovšem znají způsoby, jak produkci propolisu o něco zvýšit, například umístěním zvláštních sítěk do úlu.

Lidé propolis od pradávna využívají při léčbě zánětů v dutině ústní a hrdle, bolestí zubů, pro celkové posílení organismu, při trávicích obtížích, revmatu a řadě dalších zdravotních problémů. Záznamy o jeho využití máme už ze starověkého Egypta, kde byl používán nejenom k léčení, ale také při mumifikaci těl faraonů.

Není divu, že se vzrůstajícím zájmem o tradiční léčivé prostředky, se propolis octl v hledáčku vědců.  A ti jeho téměř zázračné schopnosti potvrdili. Zároveň ale zjistili, že jde o látku s velmi proměnlivým složením, které se mění podle toho, kde a jaké pryskyřice včely sbíraly. Poměr pryskyřičných složek, pylu, minerálů, enzymů , vosků a dalších látek není v propolisu stálý. To také znamená, že při použití  surového propolisu nebo třeba domácí propolisové tinktury nelze zaručit vždy stejné účinky. Řešením je užití volně prodejných přípravků, při jejichž  výrobě se používá velké množství propolisu od různých včelařů a mísení a čištění zaručující stabilní obsah látek a účinnost.

Související články

Streptokoková angína

28.3.2011 00:00

Imunita a její posilnění přírodními prostředky

24.11.2006 00:00

Viraloe

14.9.2006 00:00

Včelí produkty v boji proti rakovině

30.12.2004 00:00

Med jako lék

11.4.2003 00:00

Související produkty