Příčiny nadýmání

6.6.2002 00:00
Zdraví

Zažil to asi každý. Nafouklé břicho, bolesti, nepříjemný odchod plynů. Nejčastější příčinou nadměrné plynatosti bývá požití určitých druhů potravin, někdy však může být nadýmání způsobeno i různými zdravotními problémy či onemocněními.

Potraviny, které mohou způsobovat nadýmání:
1) luštěniny - způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí
2) jednoduché průmyslově čištěné cukry (sladkosti, sušenky, zákusky) - přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu
3) obiloviny - mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií - nesnášenlivostí obilné bílkoviny lepku
4) mléko - způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit mléčný cukr laktózu
5) příliš slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) - zadržují v těle vodu, což může způsobit nadýmání
6) nápoje sycené oxidem uhličitým
7) potraviny s velkým množství vlákniny (např. pšeničné otruby) mohou způsobit dočasné nadýmání u lidí, kteří nejsou na vlákninu zvyklí

Stavy a onemocnění, která mohou přispívat ke vzniku nadýmání:
1) nevhodná kombinace potravin v rámci jednoho jídla (např. kombinace sacharidů s obilovinami a ovocem, ovoce se zeleninou)
2) alergie či nesnášenlivost některé potraviny - při podezření na některou složku potravy je vhodné vyzkoušet tzv. vylučovací dietu
3) nadměrná konzumace tekutin při jídle - tekutiny ředí žaludeční šťávy a trávicí enzymy, což narušuje správné trávení
4) narušená střevní mikroflóra, kdy dojde k potlačení přátelských bakterií a pomnožení kvasinek (např. Candida albicans) - často k tomu dochází po antibiotické či hormonální léčbě, při stravě bohaté na jednoduché cukry a chemicky upravované potraviny
5) nadměrné zadržování tekutin - důvodem může být velký příjem soli, hormonální změny před menstruací, ale i srdeční, ledvinové či jaterní onemocnění a vaječníkové cysty
6) nedostatečná produkce žalkudeční kyseliny
7) snížená produkce či funkce trávicích enzymů
8) záněty či vředy na žaludeční či střevní sliznici
9) zácpa - při stagnaci stolice dochází k hnilobným a kvasným procesům ve střevech

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Důležitý jsou taky kombinace jídel, nejen množství.
alien  |  8.4.2015 10:54

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je možné, že jsem včera jedl vejce...
Honza  |  24.5.2015 18:46

jste moc fsjn za tu radu dekuji
bublina  |  14.8.2015 21:12

ja prdim velice silné a nahlas a veškeré me okolí me s tim ma spojeného,...
Filip k  |  30.1.2016 00:11

Nejlepsim lekem proti nadymani je kysane zeli, podomacku udelane! Spolehlive...
Zdenek  |  11.12.2016 14:03

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *