Prevence zubního kazu

6.4.2004 00:00
Zdraví
Zubní kaz není dědičnou nemocí a za jeho vznik může nedodržování správné zubní hygieny a špatné stravovací návyky. Za vznik kazu jsou odpovědné mikroorganismy zubního povlaku, které štěpí cukry na kyseliny narušující sklovinu. Největší riziko představují lepkavé pochoutky, protože ulpívají na zubech, například cucavé bonbóny, marmeláda a sušené ovoce, řekla novinářům lékařka Lenka Tůmová.
Cukry v čerstvém ovoci zubům tolik neškodí, protože šťáva na zubech neulpí. Lepší než banán je sníst jablko, ale rada babiček, že po večeři je čištění zubů dobré nahradit jablíčkem, se stomatologům nelíbí.
Po konzumaci ovoce a slazených nápojů však není dobré důkladně si vyčistit zuby kartáčkem. Sklovina je oslabena ovocnými kyselinami a mohla by se mechanicky poškodit. Lepší je vypláchnout si ústa. Zubům podle Tůmové svědčí francouzský zvyk zakončit oběd plátkem sýra. Sýr podporuje vznik slin, které zuby omývají.
O tom, jaký bude chrup dítěte, rozhodují maminky ještě před tím, než se jejich potomek narodí. Vývoj mléčného chrupu začíná již ve 12. týdnu těhotenství. Pro stavbu tvrdých zubních tkání jsou nejdůležitější vápník, fosfor a fluor, které jsou zejména v rybách, mléku a syrové zelenině i ovoci.
Jitka Klejnová - ČTK
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
Paradentóza a přírodní medicína
2.3.2004 00:00
Kyseliny v perlivých nápojích kazí zuby
14.8.2003 00:00
Bělení zubů pomocí laseru
23.5.2003 00:00
Parodontóza
16.4.2003 00:00
117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví
2.12.2002 00:00
Vliv drog na zdraví zubů
10.1.2002 00:00
Šest rad jak přežít do návštěvy zubaře
31.8.2001 00:00
Nikdy není pozdě
7.2.2001 00:00
Fytominerál zlepšuje zdraví i vzhled
14.8.2000 00:00
Každý člověk může mít zdravé zuby
18.3.2000 00:00
Zuby
27.2.2000 00:00
Varovné signály možného nedostatku vitamínů u vašeho dítěte
3.1.2000 00:00