Potravinová alergie: nadýmání, křeče, zácpa, vyrážky...

16.12.2014 00:01
Zdraví

S potravinovou alergií se potýká stále rostoucí počet lidí, a to především v období dospívání. Pokud máte podezření na onemocnění související s příjmem potravy, přinášíme vám základní projevy reakcí na běžné potraviny.

Klíčem k odhalení alergie je při rozeznávání příznaků především vlastní pozornost, jelikož k projevům může docházet i s odstupem hodin. Projevy navíc mohou být různé. Opakovaný či stabilní příjem alergenu může vyvolat chronické problémy, u kterých je diagnóza a zjištění alergenu zásadní a zároveň velmi obtížný bod.


Nadýmání a křeče v břiše
Nadýmání a křeče v břiše patří mezi vůbec nejčastější projevy potravinových alergií či intolerance. V každodenním životě však doplácíme na svou vágnost. Většina pacientů se totiž rozhodne tyto projevy řešit zpravidla až po několika bolestivých příhodách. Alergickou reakci si totiž spojují s kvalitou snědeného jídla, nikoliv s jeho složením. „Prvním krokem člověka, který má podezření na alergii či intoleranci potraviny, je dieta, ve které se snaží eliminovat klasické alergeny, především mléko, lepek, vejce, sóju či ořechy. U dospělých se samozřejmě provádějí alergenové testy,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica. „Na plynatost pak mají pozitivní účinky přípravky se simethiconem. Jedná se o sloučeninu křemíku, která se nevstřebává a jejím působením dochází ke splývání plynových bublinek a snadnějším odchodem z těla ven,“ dodává Minczinger.

Průjmy
Dalším nepříjemným projevem alergie bývají časté průjmy. Obvykle je průjem způsobený banální infekcí trávicího traktu. Pokud však průjem trvá dlouhodobě, lze již hovořit o alergické reakci na jakoukoli potravinu. Právě tehdy je klíčové dopátrat se alergenu, přesněji řečeno potraviny či jejich kombinace, která zažívací potíže způsobuje. V některých případech mohou být průjmy příznakem takzvané celiakie, tedy imunitní reakce na lepek, která vyvolává zánětlivé onemocnění střev. Zde se však nejedená o alergii, ale o onemocnění zažívacího ústrojí. Při celiakii je nutné lepek ze stravy zcela a doživotně vyloučit. Průjmy mohou provázet také skutečnou alergii na lepek, která v některých případech nemusí být celoživotní a někdy dokonce sama odezní. Pokud trpíte na časté průjmy, nezapomeňte především na pravidelné doplňování sodíku a glukózy. Během průjmů totiž dochází k velkému úbytku vody, který je provázený ztrátou solí v organismu. Pokud naopak tělo získá dostatek sodíku, dojde k zadržení vody v těle. Aby se sodík co nejsnadněji vstřebal, je dobré jej přijímat společně s glukózou. V lékárně se proto můžete poptat po šumivých tabletách s obsahem sodíku a glukózy.


Zácpa
Nejčastějším alergeny, které způsobují zácpu, jsou mléko a cukr. Výraznou roli však hrají i kakao a luštěniny. Tyto potraviny mohou vyvolávat křeč tlustého střeva, která zabraňuje normálnímu vylučování. „O zácpě hovoříme, pokud nedochází k vylučování po dobu delší než 3 dny. Pokud navíc nedochází k pravidelnému vyprazdňování střev, přichází riziko vzniku dalších zdravotních obtíží. Škodliviny nastřádané v organismu mohou krví pronikat zpět do těla a způsobit ekzémy, alergie i onemocnění,“ informuje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která již brzy uvede na trh sirup s obsahem koncentrované šťávy ze švestek a fíků, jež mají šetrný projímavý účinek. „V případě zácpy je důležité zvýšit příjem vlákniny. Ideální je samozřejmě ovoce nebo zelenina. Pokud jste však na některé druhy těchto potravin alergičtí, je dobré přijímat rozpustnou vlákninu. Ta podporuje aktivitu střevních bakterií, které pak mají příznivý vliv na celkový zdravotní stav,“ doplňuje Minczinger.


Pokožka jako obraz zažívání
Dermatologické potíže spojené s potravinovými alergiemi se mohou projevovat různě. Od klasických vyrážek a svědění kůže až po oteklé části těla, zpravidla rty, či pálení v uších. Nejznámějším příznakem je pálení a svědění krku a v dutině ústní. U kojenců je klasickým projevem trvající atopický ekzém. Spouštěčem bývá mléko, vejce či lepek. Alergie může být vyvolána i kojením, a tudíž přenosem alergenu z matky na dítě.

Související články

Tesco představilo novou sekci speciální výživy

22.10.2014 16:31

10 příznaků intolerance na lepek

21.1.2014 00:01

Bezlepkové vánoční cukroví

17.12.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Potravinová alergie ohrozí v ČR ročně na životě až 5000 lidí

25.7.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu

16.5.2013 00:01

Kandidóza a zdravotní problémy

30.10.2012 00:01

Přirozené trávení bez chemie

20.12.2011 00:01

Co dělá potravinové doplňky SOLGAR tak velmi speciální?

23.11.2011 00:01

Nevolnost po nadměrné konzumaci korýšů a měkýšů

1.7.2011 00:00

Bolesti břicha u dítěte

20.5.2011 00:00

Onemocnění, která mohou souviset s potravinovou alergií

21.1.2011 00:00

Celiakie a doporučené potravinové doplňky

10.11.2010 00:00

Formule VM-75 - Nejlepší potravinový doplněk

12.5.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

Přímý vliv výživy na funkce mozku

9.2.2010 00:00

Diety pro zlepšení chování hyperaktivních dětí

27.10.2009 00:00

Doporučeni výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

26.6.2009 00:00

Prenatal - dopřejte sobě i svému budoucímu děťátku tu nejvyšší kvalitu

7.2.2009 00:00

Intolerance na laktózu - nesnášenlivost mléčného cukru může způsobovat průjmy u dětí i dospělých

6.3.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Různými alergiemi trpí až 2,5 milionu Čechů

21.11.2007 00:00

Glutamát sodný - Umělý orgasmus jazyku

23.8.2007 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Civilizace přináší více alergií a poruch imunity

6.10.2006 00:00

Globus nově nabízí i sortiment bezlepkových výrobků

24.4.2006 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Autismus jako metabolická porucha a léčba dietou bez lepku a mléka

2.3.2006 00:00

BEZLEPKOVÁ DIETA

15.2.2006 02:32

VM-75 - jednička mezi multivitamíny

8.12.2005 00:00

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Alergie, nesnášenlivost nebo přecitlivělost na potraviny?

4.5.2005 00:00

První pomoc při anafylaktickém šoku

3.2.2005 00:00

Setkání celiaků

2.6.2004 00:00

Jak nám mohou být prospěšné jáhly?

24.3.2004 00:00

Evropská epidemie alergií

12.2.2004 00:00

Proč jíst pohanku

11.11.2003 00:00

Probiotika a prebiotika pro zdravou střevní mikroflóru

4.7.2003 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

Skryté nebezpečí v potravinách aneb Lékař detektivem

6.5.2003 00:00

Strava pro zdravé tlusté střevo

13.12.2002 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Může být příčinou potratů nesnášenlivost obilí?

17.10.2002 00:00

Alergie a senzitivita

16.8.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Není akné jako akné

16.1.2001 00:00

Vápník není pouze v mléku

7.1.2001 00:00

Před trháním mandlí zkuste vynechat mléko a vejce aneb Dietní program dr. K. Werthmanna

18.9.2000 00:00

Alergie na potraviny

8.4.2000 00:00

Roztroušená skleróza -možné příčiny

9.1.2000 00:00

Vaše mučivé bolesti může vyvolávat strava. Aneb potravinová alergie a nesnášenlivost.

2.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *