Podpořte imunitu! Zapomeňte na exotické ovoce, největší zdroje vitamínů najdete v Čechách!

29.2.2016 00:01
Zdraví
Jaro a podzim jsou obvykle pro lidský organismus a imunitní systém velkou zatěžkávací zkouškou. Pokud jste starost o sebe přes zimu trochu zanedbávali, je čas si dát záležet na dostatečném přísunu vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Exotika v nevýhodě
„Výživa významně přispívá k zachování zdravé imunitní ochrany. Když v potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky anebo vitamíny, silně se snižuje schopnost imunitního systému a náchylnost k infekcím u postiženého stoupá,“ potvrzuje imunolog MUDr. Dušan Hríb.
Zároveň však upozorňuje, že základem dobré imunity je sezónní jídelníček. „Vytváří vazbu mezi lidským organismem a jeho okolím. Konzumace čistě sezónních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitamínů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém roční období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme. Exotické ovoce, které obvykle v zimě kupujeme, abychom měli dostatek vitamínu C, například citrusy, ananas nebo kiwi, náš organismus v zimě tolik nepotřebuje. Je lepší, když jsou malým zpestřením, ale ne hlavním zdrojem vitamínů. Ty bychom měli čerpat hlavně z přirozených domácích, sezónních potravin.“
Přírodní antibiotika
Jako skvělá antibiotika nám preventivně dobře poslouží cibule a česnek. Žádná jiná zelenina se jim nevyrovná ve schopnosti bojovat s viry a bakteriemi. Samozřejmě není ideální, když jsme sice zdraví, ale lidé se od nás odvracejí, protože cibulový či česnekový odér z nás udělá postrachy kanceláře ?.
Proto pan doktor Hríb dodává, že není nutné konzumovat extra velké dávky. „Obvykle stačí, když cibuli a česnek používáme při přípravě jídla, ale opět takového, které je typické pro naši zeměpisnou šířku a délku. Případně si z cibule můžeme uvařit čaj, dobré látky v něm se neznehodnotí.“
Hráči z lesa
Nejmenovali jsme však ještě jednoho velmi dobře známého hráče v týmu obranyschopnosti - houby.
„Obsahují Beta glucan, který je prokazatelně schopný optimalizovat funkci našeho imunitního systému,“ vysvětluje Adrian Doboly ze společnosti Natures. Už v 60-tých letech minulého století se uskutečnilo mnoho studií, které u různých druhů hub potvrdily protirakovinné účinky. Beta glucan se osvědčil u lidí s častým výskytem infekčních onemocnění, s alergiemi a oslabenou imunitou.
Významným zdrojem Beta glucanu je u nás například hlíva ústřičná.
Vítězem je céčko
Každý jeden vitamín je pro správné fungovaní organismu důležitý, protože každý má na starosti něco jiného. Podobně jako když v hodinovém strojku hapruje jedno kolečko, mají problém i ostatní, také v našem těle když pořádně nefunguje jeden z mnoha fyziologických procesů, nemohou dobře a plnohodnotně fungovat ani ostatní. Pokud tedy nemáte v těle potřebné množství jednoho vitamínu, dochází k nedostatečnému fungování i u ostatních vitamínů.
V zimním období je třeba doplnit zejména vitamín C. Navzdory očekávání ho mají nejméně již vzpomínané citrusy - a to proto, že se obírají ještě nedozrálé, aby cestou ke spotřebiteli neshnily. Pro dostatek Céčka začněte konzumovat zelí! Přesně tak, naše obyčejné, červené nebo zelené zelí. Skvělé je čerstvé i vařené, ale nakládané zelí má ještě extra bonus. „Kyselé zelí obsahuje i baktérie mléčného kvašení, které se označují jako probiotika. Jsou to kmeny buněk, které v žaludku a střevech „vyrábějí“ přírodní antibiotika,“ vysvětluje Dušan Hríb. Právě ty umí zatočit s viry a bakteriemi, produkují sloučeniny omezující množení kvasinek a syntetizují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro tvorbu některých protilátek. Mezi další významné domácí zdroje vitamínu C patří rakytník a šípky.
Stopoví bojovníci na straně imunity
Kromě vitamínů potřebujeme po zimě i minerály a stopové prvky. A to především následující trojici.
ŽELEZO: Pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.
ZINEK: Také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.
SELEN: Podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Přirozeným a sezónním zdrojem jsou houby, maso a ryby.
linkuj | google | vybrali SME komentovat | tisknout | doporučit
Související články
O imunitě, o houbách, a vůbec...
18.12.2015 14:01
Na podzim a v zimě je potřeba udržet silnou imunitu
5.11.2015 00:01
Podpořte imunitu proti chřipce a nachlazení
27.10.2015 09:41
Kdy a jak doplnit železo
1.6.2015 00:01
Jak užívat nejzdravější med na světě
29.5.2015 00:01
Jarní salát se sedmikráskami, šťovíkem a pampeliškou
3.4.2015 00:01
Šest rad, jak předcházet chřipce
6.3.2015 00:01
Earth source - zdroj přírodních živin od firmy Solgar
10.2.2015 00:01
8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví
3.12.2014 00:01
Podpořte imunitu proti chřipce a nachlazení
22.10.2014 16:31
10 triků našich předků proti nachlazení
16.9.2014 00:01
3 plevele účinnější než léky
28.5.2014 00:01
Léčivé polévky z celého světa - Zelená polévka pro zdravé bříško
7.4.2014 00:01
9 skvělých probiotických potravin
13.3.2014 00:01
Oreganový olej je přírodní antibiotikum
7.3.2014 00:01
Selen v prevenci rakoviny, zánětu kolenního kloubu i mužské neplodnosti
5.12.2013 00:01
Vitamín C - vitamín všech vitamínů
12.11.2013 00:01
Recept na speciální česnečku, která zatočí s viry
1.11.2013 00:01
Sezonní potraviny prospívají zdraví
1.11.2013 00:01
Infuzní terapie vitaminem C
3.10.2013 00:01
Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou
17.9.2013 00:01
6 živin, které ženy nejvíce potřebují
22.8.2013 00:01
Ohromující přínosy včelího pylu pro zdraví:
29.5.2013 00:01
7 příznaků nedostaku vitamínu C
11.1.2013 00:01
Brusinky, probiotika a vitamín C - kombinace pro zdraví
15.11.2012 00:01
7 pozitivních účinků zázvoru na vaše zdraví
14.9.2012 00:01
Včelí pyl - zdroj živin pro dlouhověkost
25.7.2012 00:01
10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady
8.6.2012 00:01
5 živin pro posílení imunity během podzimu
1.11.2011 00:01
Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka
12.5.2011 00:00
Probiotika v doplňcích výživy
3.5.2011 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím
2.3.2011 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari
2.2.2011 00:00
Med a hlíva? Životodárné spojení
26.11.2010 00:00
Čím bohatší aroma, tím chutnější jídlo
14.10.2010 00:00
Léčivé polévky z celého světa: Americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce
29.9.2010 00:00
Přírodní antibiotika v zelenině
18.8.2010 00:00
Cibule a česnek prospívají i diabetikům
4.6.2010 00:00
Měli byste užívat pravidelně multivitamín?
29.3.2010 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží
17.2.2010 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně
5.2.2010 00:00
Stroužek česneku denně ochrání srdce
28.1.2010 00:00
Co jsou to probiotika a prebiotika
26.1.2010 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím
7.1.2010 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Česnečka
4.12.2009 00:00
Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí
27.11.2009 00:00
Aromaterapeutická ochrana před chřipkou
9.10.2009 00:00
Sezónní strava-I díl
18.3.2009 00:00
Zelí a jeho léčivé vlastnosti
9.2.2009 00:00
Reishi - božská houba nesmrtelnosti
20.1.2009 00:00
Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu
24.1.2008 00:00
Zinek
16.1.2008 00:00
Earth source
18.12.2007 00:00
Selen chrání tělo proti rakovině a infarktu
10.10.2007 00:00
Vitamín C a zdravé oči
14.9.2007 00:00
Selen
11.4.2007 00:00
Oregáno - přírodní antibiotikum
5.4.2007 00:00
Imunita a její posilnění přírodními prostředky
24.11.2006 00:00
Vitamín C a fibrilace srdečních síní
19.4.2006 00:00
Zelím proti chřipce?
3.2.2006 00:00
Čechům chybí nejvíce železo, zinek a vitamin C
25.1.2006 00:00
Co byste neměli jíst v zimě
9.1.2006 00:00
Česnek - nejen přírodní antibiotikum
28.11.2005 00:00
Ester-C a význam vitamínu C pro zdraví
23.11.2005 00:00
Kyselé zelí proti rakovině?
18.11.2005 00:00
Houby posilující imunitu
26.10.2005 00:00
Silné dávky vitamínu C porážejí rakovinu
21.9.2005 00:00
Cibule zpomaluje řídnutí kostí
13.4.2005 00:00
Vitamín C výrazně snižuje riziko onemocnění srdce
5.4.2005 00:00
Zinek je důležitý v prevenci rakoviny úst
8.2.2005 00:00
Česnek nad zlato
3.2.2005 00:00
Co jsou to beta glukany?
1.11.2004 00:00
Zinek podle pákistánských vědců pomáhá při zápalu plic
26.5.2004 00:00
Pročišťovače jater z vaší zahrádky
1.4.2004 00:00
Beta Glukan zvyšuje imunitu
31.10.2003 00:00
Imunita
20.2.2003 00:00
Zelenina pro různá roční období
9.1.2003 00:00
Přírodní zdroje minerálů
19.11.2002 00:00
Cibule proti rakovině prostaty
6.11.2002 00:00
Zelenina a koření pomáhá léčit
11.9.2002 00:00
Nepřátelé vitamínů a minerálů
10.1.2002 00:00
Co mohou způsobit nedostatky minerálů
7.11.2001 00:00
První varovné příznaky nedostatku vitamínů
18.10.2001 00:00
Zajímavosti o vitamínu C
13.10.2000 00:00
Strava podle sezóny
4.9.2000 00:00
Jsou vitamínové a minerální náhražky bezpečné ?
19.3.2000 00:00
Jak vitamín C bojuje se stárnutím
12.3.2000 00:00
Související produkty
- Beta 1,3 glukan
- CRAN FLORA - brusinky s probiotiky plus Ester-C
- Česnekový olej - bez zápachu
- EARTH SOURCE - zdroj přírodních živin
- Earth source - zdroj přírodních živin -180 tablet
- Ester-C Plus 1000 mg
- Ester-C Plus 1000 mg 180 cps
- Ester-C Plus 500 mg
- Extrakt z Shiitake, Reishi a Maitake
- fin Ferrofortis B
- Formule VM-75 - jednička mezi multivitamíny
- Manukový med BeeSweet Active 25+ 340 g
- Oregánový olej
- Selen
- VČELÍ PYL ROUSKOVANÝ - 230 g
- Včelí pyl 125g - Super Nutriens
- Včelí pyl 500mg
- Zázvor
- Zinek
- Železo