Podpořte imunitu! Zapomeňte na exotické ovoce, největší zdroje vitamínů najdete v Čechách!

29.2.2016 00:01
Zdraví

Jaro a podzim jsou obvykle pro lidský organismus a imunitní systém velkou zatěžkávací zkouškou. Pokud jste starost o sebe přes zimu trochu zanedbávali, je čas si dát záležet na dostatečném přísunu vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Exotika v nevýhodě

„Výživa významně přispívá k zachování zdravé imunitní ochrany. Když v potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky anebo vitamíny, silně se snižuje schopnost imunitního systému a náchylnost k infekcím u postiženého stoupá,“ potvrzuje imunolog MUDr. Dušan Hríb.
Zároveň však upozorňuje, že základem dobré imunity je sezónní jídelníček. „Vytváří vazbu mezi lidským organismem a jeho okolím. Konzumace čistě sezónních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitamínů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém roční období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme. Exotické ovoce, které obvykle v zimě kupujeme, abychom měli dostatek vitamínu C, například citrusy, ananas nebo kiwi, náš organismus v zimě tolik nepotřebuje. Je lepší, když jsou malým zpestřením, ale ne hlavním zdrojem vitamínů. Ty bychom měli čerpat hlavně z přirozených domácích, sezónních potravin.“

Přírodní antibiotika

Jako skvělá antibiotika nám preventivně dobře poslouží cibule a česnek. Žádná jiná zelenina se jim nevyrovná ve schopnosti bojovat s viry a bakteriemi. Samozřejmě není ideální, když jsme sice zdraví, ale lidé se od nás odvracejí, protože cibulový či česnekový odér z nás udělá postrachy kanceláře ?.
Proto pan doktor Hríb dodává, že není nutné konzumovat extra velké dávky. „Obvykle stačí, když cibuli a česnek používáme při přípravě jídla, ale opět takového, které je typické pro naši zeměpisnou šířku a délku. Případně si z cibule můžeme uvařit čaj, dobré látky v něm se neznehodnotí.“


Hráči z lesa
Nejmenovali jsme však ještě jednoho velmi dobře známého hráče v týmu obranyschopnosti - houby.
„Obsahují Beta glucan, který je prokazatelně schopný optimalizovat funkci našeho imunitního systému,“ vysvětluje Adrian Doboly ze společnosti Natures. Už v 60-tých letech minulého století se uskutečnilo mnoho studií, které u různých druhů hub potvrdily protirakovinné účinky. Beta glucan se osvědčil u lidí s častým výskytem infekčních onemocnění, s alergiemi a oslabenou imunitou.
Významným zdrojem Beta glucanu je u nás například hlíva ústřičná.


Vítězem je céčko

Každý jeden vitamín je pro správné fungovaní organismu důležitý, protože každý má na starosti něco jiného. Podobně jako když v hodinovém strojku hapruje jedno kolečko, mají problém i ostatní, také v našem těle když pořádně nefunguje jeden z mnoha fyziologických procesů, nemohou dobře a plnohodnotně fungovat ani ostatní. Pokud tedy nemáte v těle potřebné množství jednoho vitamínu, dochází k nedostatečnému fungování i u ostatních vitamínů.

V zimním období je třeba doplnit zejména vitamín C. Navzdory očekávání ho mají nejméně již vzpomínané citrusy -  a to proto, že se obírají ještě nedozrálé, aby cestou ke spotřebiteli neshnily. Pro dostatek Céčka začněte konzumovat zelí! Přesně tak, naše obyčejné, červené nebo zelené zelí. Skvělé je čerstvé i vařené, ale nakládané zelí má ještě extra bonus. „Kyselé zelí obsahuje i baktérie mléčného kvašení, které se označují jako probiotika. Jsou to kmeny buněk, které v žaludku a střevech „vyrábějí“ přírodní antibiotika,“ vysvětluje Dušan Hríb. Právě ty umí zatočit s viry a bakteriemi, produkují sloučeniny omezující množení kvasinek a syntetizují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro tvorbu některých protilátek. Mezi další významné domácí zdroje vitamínu C patří rakytník a šípky.

Stopoví bojovníci na straně imunity
Kromě vitamínů potřebujeme po zimě i minerály a stopové prvky. A to především následující trojici.

ŽELEZO: Pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.

ZINEK: Také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.

SELEN: Podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Přirozeným a sezónním zdrojem jsou houby, maso a ryby.

Související články

O imunitě, o houbách, a vůbec...

18.12.2015 14:01

Na podzim a v zimě je potřeba udržet silnou imunitu

5.11.2015 00:01

Podpořte imunitu proti chřipce a nachlazení

27.10.2015 09:41

Kdy a jak doplnit železo

1.6.2015 00:01

Jak užívat nejzdravější med na světě

29.5.2015 00:01

Jarní salát se sedmikráskami, šťovíkem a pampeliškou

3.4.2015 00:01

Šest rad, jak předcházet chřipce

6.3.2015 00:01

Earth source - zdroj přírodních živin od firmy Solgar

10.2.2015 00:01

8 superpotravin pro uchování tělesného a psychického zdraví

3.12.2014 00:01

Podpořte imunitu proti chřipce a nachlazení

22.10.2014 16:31

10 triků našich předků proti nachlazení

16.9.2014 00:01

3 plevele účinnější než léky

28.5.2014 00:01

Léčivé polévky z celého světa - Zelená polévka pro zdravé bříško

7.4.2014 00:01

9 skvělých probiotických potravin

13.3.2014 00:01

Oreganový olej je přírodní antibiotikum

7.3.2014 00:01

Selen v prevenci rakoviny, zánětu kolenního kloubu i mužské neplodnosti

5.12.2013 00:01

Vitamín C - vitamín všech vitamínů

12.11.2013 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Recept na speciální česnečku, která zatočí s viry

1.11.2013 00:01

Infuzní terapie vitaminem C

3.10.2013 00:01

Kterou zeleninu raději syrovou a kterou vařenou

17.9.2013 00:01

6 živin, které ženy nejvíce potřebují

22.8.2013 00:01

Ohromující přínosy včelího pylu pro zdraví:

29.5.2013 00:01

7 příznaků nedostaku vitamínu C

11.1.2013 00:01

Brusinky, probiotika a vitamín C - kombinace pro zdraví

15.11.2012 00:01

7 pozitivních účinků zázvoru na vaše zdraví

14.9.2012 00:01

Včelí pyl - zdroj živin pro dlouhověkost

25.7.2012 00:01

10 rostlin, které byste neměli vyhazovat z jarní zahrady

8.6.2012 00:01

5 živin pro posílení imunity během podzimu

1.11.2011 00:01

Léčivé polévky z celého světa: Kopřivová polévka

12.5.2011 00:00

Probiotika v doplňcích výživy

3.5.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dýně s kvašeným zelím

2.3.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Fazolovo-dýňové kari

2.2.2011 00:00

Med a hlíva? Životodárné spojení

26.11.2010 00:00

Čím bohatší aroma, tím chutnější jídlo

14.10.2010 00:00

Léčivé polévky z celého světa: Americká maminčina kuřecí polévka proti nachlazení a chřipce

29.9.2010 00:00

Přírodní antibiotika v zelenině

18.8.2010 00:00

Cibule a česnek prospívají i diabetikům

4.6.2010 00:00

Měli byste užívat pravidelně multivitamín?

29.3.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Cizrna a špenát s česnekovou rýží

17.2.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Dršková polévka z hlívy ústřičně

5.2.2010 00:00

Stroužek česneku denně ochrání srdce

28.1.2010 00:00

Co jsou to probiotika a prebiotika

26.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohankovo – bramborová lepenice s kysaným zelím

7.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Česnečka

4.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Zimní salát z červené řepy a kysaného zelí

27.11.2009 00:00

Aromaterapeutická ochrana před chřipkou

9.10.2009 00:00

Sezónní strava-I díl

18.3.2009 00:00

Zelí a jeho léčivé vlastnosti

9.2.2009 00:00

Reishi - božská houba nesmrtelnosti

20.1.2009 00:00

Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu

24.1.2008 00:00

Zinek

16.1.2008 00:00

Earth source

18.12.2007 00:00

Selen chrání tělo proti rakovině a infarktu

10.10.2007 00:00

Vitamín C a zdravé oči

14.9.2007 00:00

Selen

11.4.2007 00:00

Oregáno - přírodní antibiotikum

5.4.2007 00:00

Imunita a její posilnění přírodními prostředky

24.11.2006 00:00

Vitamín C a fibrilace srdečních síní

19.4.2006 00:00

Zelím proti chřipce?

3.2.2006 00:00

Čechům chybí nejvíce železo, zinek a vitamin C

25.1.2006 00:00

Co byste neměli jíst v zimě

9.1.2006 00:00

Česnek - nejen přírodní antibiotikum

28.11.2005 00:00

Ester-C a význam vitamínu C pro zdraví

23.11.2005 00:00

Kyselé zelí proti rakovině?

18.11.2005 00:00

Houby posilující imunitu

26.10.2005 00:00

Silné dávky vitamínu C porážejí rakovinu

21.9.2005 00:00

Cibule zpomaluje řídnutí kostí

13.4.2005 00:00

Vitamín C výrazně snižuje riziko onemocnění srdce

5.4.2005 00:00

Zinek je důležitý v prevenci rakoviny úst

8.2.2005 00:00

Česnek nad zlato

3.2.2005 00:00

Co jsou to beta glukany?

1.11.2004 00:00

Zinek podle pákistánských vědců pomáhá při zápalu plic

26.5.2004 00:00

Pročišťovače jater z vaší zahrádky

1.4.2004 00:00

Beta Glukan zvyšuje imunitu

31.10.2003 00:00

Imunita

20.2.2003 00:00

Zelenina pro různá roční období

9.1.2003 00:00

Přírodní zdroje minerálů

19.11.2002 00:00

Cibule proti rakovině prostaty

6.11.2002 00:00

Zelenina a koření pomáhá léčit

11.9.2002 00:00

Nepřátelé vitamínů a minerálů

10.1.2002 00:00

Co mohou způsobit nedostatky minerálů

7.11.2001 00:00

První varovné příznaky nedostatku vitamínů

18.10.2001 00:00

Zajímavosti o vitamínu C

13.10.2000 00:00

Strava podle sezóny

4.9.2000 00:00

Jsou vitamínové a minerální náhražky bezpečné ?

19.3.2000 00:00

Jak vitamín C bojuje se stárnutím

12.3.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Já jsem tam detoxikovala pomocí ostropestřce od terezie, doporučil mi to...
Jarka  |  9.3.2016 12:17

TO jsem nikdy neslyšela, to budu muset vyzjkoušet. Ostropestřec....
Magda  |  9.3.2016 17:02

NO hlavně si hlídej, co kupuješ, me vše co se prodává jako kvlaita...
Hana  |  10.3.2016 08:55

tak už vím, co nemám kupovat. Takhle stupidní reklamu si musel zaplatit...
nó  |  10.3.2016 13:41

Hlíva ústřičná je vlastně obdoba tady již zmiňované houby reishi....
ZuzkaK  |  16.3.2016 11:52

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *