Máte vysoký cholesterol? Může za to cukr!

7.9.2016 00:01
Zdraví

Cholesterol všichni nenávidí a vyhýbají se mu, jak mohou. Přitom právě on je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Jeho převážná většina navíc nepřichází do našeho organismu ze stravy, ale vyrábíme si ji sami.

Cholesterol všichni nenávidí a vyhýbají se mu, jak mohou. Přitom právě on je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Jeho převážná většina navíc nepřichází do našeho organismu ze stravy, ale vyrábíme si ji sami.


Nedá se bez něj žít!
Nevěříte? Tak se podívejte, proč je pro nás cholesterol nepostradatelný.
Jde o základní složku buněčné membrány živočichů.
Z cholesterolu se vyrábějí pohlavní hormony, hormony nadledvinek, vitamín D a žluč.
Potřebují ho i nervová spojení a neobejdou se bez něj ani myelinové obaly nervových vláken, které mnohonásobně urychlují nervové signály.


Důležitá fakta
1. Kolik cholesterolu je nutné přijímat?

Žádný. Naše játra ho umí vyrobit sama. Ne vždy ho ale produkují správné množství, což je také obvyklou příčinou jeho zvýšené hladiny v krvi. Potkáte dokonce řadu veganů, kteří nepřijímají prakticky žádný cholesterol, a přitom ho mají stále nadbytek.


2. Kde ho lze nalézt?

Ve všech živočišných produktech. Některé ho obsahují méně, jiné více. Rostliny cholesterol nemají, místo něj používají ke stejným účelům fytosteroly. Ty jsou ale pro člověka toxické, proto je naše střevní sliznice velmi moudře odmítá vstřebat.


3. Zvýší se cholesterol, když se konzumují potraviny, které jsou na něj bohaté?

Ano, ale pouze tehdy, když bude tělo nastaveno tak, že bude chtít jeho množství zvýšit. Vliv zkonzumovaného cholesterolu na jeho stávající krevní hladinu je poměrně malý.


Proč se zvyšuje?
Největší dopad na hladinu cholesterolu má překvapivě příjem cukru a škrobů. A to především v průmyslově zpracovaných potravinách, ze kterých se tyto látky velmi rychle vstřebávají a způsobují prudký vzestup hladiny inzulinu. Inzulin pak zvyšuje aktivitu enzymu, který vyrábí cholesterol a který se jmenuje HMG-CoA reduktáza. Radí mu, aby ho produkoval víc a nedbal na to, že ho tělo nepotřebuje. Proto hladině cholesterolu prospívá dieta s velmi nízkým příjmem cukrů a škrobů. Omezuje nekalý vliv inzulinu a umožňuje HMG-CoA reduktáze, aby více naslouchala skutečným potřebám organismu. Jinými slovy se dá říci, že když máte vysoký cholesterol, nemáte problém s cholesterolem, ale s cukrem.


Zdroj: http://www.diagnosisdiet.com
Autor:
uLékaře.cz (http://www.ulekare.cz/clanek/mate-vysoky-cholesterol-muze-za-to-cukr-20787)

Související články

5 potravin snižujících cholesterol

20.7.2016 00:01

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

Nejnebezpečnější je tuk na břiše

8.1.2016 00:01

Jak očistit ztučnělá játra pomocí jednoho prostého zdravé nápoje

5.6.2015 00:01

4 příznaky, že můžete mít ucpané cévy a jak tomu předcházet

27.4.2015 00:01

Cholesterol ve vajíčkách srdci a cévám až na vyjímky nevadí

24.4.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

24.2.2015 00:01

Důležitá role vlákniny

15.1.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Ohromující přínosy včelího pylu pro zdraví:

29.5.2013 00:01

Jak předcházet vytvoření žlučníkových kamenů

11.2.2013 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

Jablečný pektin pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu i odstraňovat těžké kovy

10.9.2012 00:01

Co by měli dělat lidé pro snížení rizika onemocnění srdce a cév

17.10.2011 00:01

K čemu je dobrý cholesterol?

23.5.2011 00:00

Extrakt z hroznových semínek je významný pomocník pro zdravé srdce, cévy, kůži, kosti i zuby

20.4.2010 00:00

Pozor na ztučnění jater neboli steatózu jater

8.4.2010 00:00

TEST: Hrozí vám žlučové kameny?

30.3.2010 00:00

Váš úhlavní nepřítel - HOMOCYSTEIN

23.3.2010 00:00

Odborníci varují: Transmastné kyseliny v potravinách zvyšují riziko srdečních onemocnění

11.1.2010 00:00

10 nejpodivnějších jídel, která překvapí vášnivé cestovatele

30.9.2009 00:00

Vitamin K2 pomáhá u žen po menopauze snížit riziko aterosklerózy

29.6.2009 00:00

Pampeliška je lehce dostupná léčivka

6.5.2009 00:00

Konzumace sladkovodních ryb pomáhá snižovat hladinu cholesterolu

24.4.2009 00:00

Obézní děti mají tepny pětačtyřicetiletých lidí

8.12.2008 00:00

Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu

24.1.2008 00:00

Omega 3 kyseliny

13.12.2007 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Sortis má zřejmě více vedlejších účinků než podobné léky

11.1.2006 00:00

Homocysteinová teorie vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS)

12.12.2005 00:00

Česnek - nejen přírodní antibiotikum

28.11.2005 00:00

Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

13.10.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

HOMOCYSTEIN

29.7.2004 00:00

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

26.3.2004 00:00

Může být hladina cholesterolu příliš nízká?

26.11.2003 00:00

Zdravotní důsledky diet a hladovění

2.10.2002 00:00

Jak se tvoří nánosy cholesterolu?

22.8.2002 00:00

Lněný olej - naděje pro zdraví

22.5.2002 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *