MANGOSTAN - Garcinia mangostana

11.3.2008 00:00
Zdraví

V polovině 19.století zkoumali mangostan němečtí vědci a podařilo se jim izolovat žlutou krystalickou látku, která se stala známá pod názvem xanton. Xantony v mangostanu jsou zřejmě nejúčinnější ze všech jeho dalších složek a jsou zodpovědné za léčebné vlastnosti tohoto ovoce.

Z více než 200 xantonů, které byly v současné době v přírodě zjištěny, se plných čtyřicet nachází v mangostanu. Výzkum ještě podpořil názor, že vysoká koncentrace xantonů v mangostanu je příčinou různorodých léčebných účinků tohoto ovoce.
Xantony mají celou řadu jedinečných bioaktivních vlastností, působí na různé bakterie (Staphylococcus aureus, salmonela, Helicobacter pylori a enterokoky), jsou účinné při kontrole biochemického mechanismu, který vede k zánětu.
Mangostan má výraznou antioxidační aktivitu. Sloučeniny z mangostanu, jako je alfa-mangostan a mangostan xanton brzdí in vitro oxidaci LDL. Studie, která proběhla v Singapuru, zkoumala antioxidační schopnosti u 27 druhů ovoce. Mangostan patřil k těm nejlepším.
Četné xantony a další příznivé látky z mangostanu jsou rozpustné v tucích. Několik syrových ořechů, které si vezmeme spolu se šťávou, nám dodá všechen potřebný tuk, ovšem džus můžeme pít i spolu s jídlem. Nejlépe se totiž vstřebává, když se užívá při jídle.

Účinky:

  1. Xantony  jsou vysoce kvalitní bioaktivní antioxidanty, které posilují komunikaci mezi buňkami. To se týká i mozku, kde je dobrý transport fytochemických látek nezbytný.
  2. Mangostan obsahuje bílkoviny (stavební jednotky buněk), tuky, vlákninu, vápník, fosfor, železo, vitamin B (thiamin), vitamin C (kyselina askorbová). Ty regulují funkci buněk a zpomalují stárnutí.
  3. Xantony, které jsou také známé jako silné „opravné“ antioxidanty, vyvolávají rychlejší imunitní odezvu.
  4. Složky mangostanu dodávají životní energii, zlepšují výdrž a vytrvalost.
  5. Tento džus pomáhá svalům a kloubům při kontrakci a regeneraci.
  6. Flavonoidy a flavony chrání imunitní systém těla  a pomáhají při obnově dalších antioxidantů jako jsou vitaminy C a E.
  7. Mangostan pomáhá udržet optimální hladinu krevního cukru (když se užívá v malých pravidelných dávkách).
  8. Mangostan se používá na podporu trávení.
  9. Mangostan pomáhá lymfatickému systému vyloučit prostřednictvím tekutin zplodiny  našich buněk z těla.
  10. Posiluje cévy a díky tomu se živiny lépe dostávají do buněk.
  11. Antioxidanty se zřejmě podílejí na tvorbě vitaminu D v kůži z provitaminu při působení ultrafialového záření.
  12. Mangostan díky xantonům pomáhá snižovat bolest hlavy včetně migrény.
  13. Antioxidanty xantony v mangostanu jsou bioaktivní. Pozoruhodně se přizpůsobují a za jejich působení vznikají potřebné látky.
  14. Fytochemické látky z flavonoidů (oranžové, červené a purpurové pigmenty rostlin) chrání rostliny. Některé patří mezi vysoce účinné antioxidanty, které za přítomnosti stopových prvků chrání buněčný metabolismus našeho těla.
  15. Posiluje energii, působí proti únavě.
  16. Pomáhá udržet optimální tělesnou hmotnost.

Více informací: http://www.vitamins-cosmetics.com/

Přidat komentář

 
* *