Látka obsažená v kari ničí zhoubné buňky

6.1.2010 00:00
Zdraví

Molekula nalezená v jedné z ingrediencí obsažených v indickém kari dovede v laboratorních podmínkách zabít rakovinné buňky jícnu. Podle vědců by díky ní mohl vzniknout lék proti zhoubnému bujení.

 

Experti na univerzitě v irském Corku se pokusili zničit jícnové rakovinné buňku kurkuminem - látkou, kterou obsahuje turmerik - kurkuma, koření, dávající kari specifickou žlutou barvu. Ukázalo se, že nádorové buňky hynou už během 24 hodin a navíc se požírají mezi sebou. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise British Journal of Cancer.

Studie vychází z předchozích bádání, podle nichž kurkumin potlačuje vznik nádorů a lidé, kteří si dopřávají hojně kari, méně často onemocní rakovinou, ačkoli účinky kurkuminu se během trávení rychle ztrácejí.

Vedoucí irské studie Sharon McKenna je nicméně přesvědčená, že výsledky jejího týmu pomohou vyvinout přípravek na léčbu rakoviny jícnu, která ročně zabije na světě půl milionu lidí. Tento typ onemocnění je smrtící, míra přežití pěti let je jen 12 až 31 procent.

„Kurkumin dovede zhoubné buňky zabít, protože v nich vyvolává nečekané informace,“ tvrdí McKenna.

Za normálních okolností se maligní buňky ničí tak, že jsou donuceny spáchat sebevraždu nebo pomocí tzv.apoptózy, při níž se na ně naváží bílkoviny zvané kaspasy. Kurkumin, který v nich dovede probudit alternativní signální systém, je přinejmenším stejně účinný.

Už v roce 2007 zjistili američtí vědci, že tato látka stimuluje imunitní systém u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Zdroj: Plus

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Konečně dobrá zpráva!!!!
no hurá  |  11.1.2010 16:21

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *