Každý člověk může mít zdravé zuby

18.3.2000 00:00
Zdraví

Za revoluční můžeme považovat to, co odhalili moderní molekulární biologové. O naše zuby pečujeme zcela chybně, nebo jinak řečeno, my i naši zubaři vycházíme z falešných představ.

Status quo v péči o zuby zní podle toho takto: Tvůj metabolismus uvízl na mělčině, zuby jsou proto plné kazů a tvůj chrup je postižen paradontózou. Musíš si proto třikrát denně řádně čistit chrup, abys odstranil všechny cukerné bakterie. A zkažené zuby musí být odstraněny, aby mohly být nahrazeny novými.

Co by ale mělo být ve skutečnosti nahrazeno a odstraněno, je celý systém péče o chrup a lékařské ošetření. Když si pacient stěžuje na krvácení dásní, je jen zřídka poslán domů s odkazem, že by měl vykousat celý citron, a tím se zbavit potíží. Mnoho zubních lékařů myslí při každém novém pacientovi již na možný zisk z dlouhodobé léčby. Krvácení z dásní a také záněty mnohdy vyžadují úplně zbytečně komplikované ošetření chrupu.

Jsou předepisovány léky a nezřídka se ještě pátrá po různých neduzích podle mota: "Zde bují kaz již docela pěkně. Nejlépe, když uděláme rovnou kompletní ošetření novými korunkami a zuby."
Zbavíte se tak všech vašich problémů ?
Co však váš chrup skutečně potřebuje, je přitom téměř vždy jenom vápník a vitamin C. Příroda předepsala chrupu enormně vysokou potřebu vápníku, neboť kousání vyžaduje sílu. Bez silného chrupu je každý živočišný druh určen k vyhynutí. Vitamin C je látkou, která vestavuje vápník do čelistí a zubu a kromě toho zvyšuje odolnost dásní na skousnutí a vůči tření. Bez vitaminu C je vápník v našem metabolismu zhodnocen jen z poloviny. Nebo jinak vyjádřeno:
Vyjdeme s vápníkem, který je přítomen v potravinách, jen tehdy, když přijmeme mnoho vitaminu C.

Pomoc při problémech s chrupem a dásněmi:
Krvácení z dásní odstraníte bezproblémově, když dvakrát denně vypijete šťávu jednoho citronu. Účinek se zesiluje až na pětinásobek, když citrony sníte. Když se zuby viklají, jsou ohroženy nebo postiženy kazy, když dásně měknou, jsou zanícené a hnisavé, měli byste dvakrát denně sníst nízkotučný sýr s jedním citronem.

Čím je člověk starší, tím více je ohrožen paradontózou. V našem imunitním systému se plíživě vytvářejí defekty na takzvaných neutrofilech, které vytvářejí větší část bílých krvinek. Nedostatek těchto pomocníků imunity působí především ničivě na periodontium, pojivovou tkáň krčků zubů. Vysoké dávky vitaminu C rychle vyzbrojí neutrofily, během 20 až 40 minut. U silně postižených zubů nebo dásní nepostačí samozřejmě přívod ve formě ovoce na počátku léčby. Příčinou je, že zubní problémy jsou již známkami pokročilého nedostatku vitaminu C v celém těle. Ze všeho nejdříve musí být vytvořen solidní stav vitaminu C v metabolismu. Moderní zubní fyziologové radí v průběhu dne přijmout rozděleně ve čtyřech dávkách jeden gram kyseliny askorbové (vitamin C). Zlepšení se dostaví již příští noc.

Absolutní nezbytností pro všechny, kteří chtějí mít krásné, zdravé zuby bez pomoci zubního lékaře, je úplné zřeknutí se rychle rozpustných cukrů, jako nudlí, loupané rýže, cukru, všech sladkostí a vůbec všeho, co chutná sladce. Kdo jí mnoho ovoce, zeleniny a salátu, smí nebo by dokonce měl klidně sníst něco málo bílého chleba, například pár plátků bagety k sýru nebo šunce. Je to snadnější a rozumnější než nadýmat tlusté střevo jen celozrnným chlebem. Také požívání většího množství normálního černého chleba je nezdravé, může dokonce zubům škodit. Přídavek jednoduchých cukrů mocně hýčká miliardy bakterií v ústech, které jsou příčinou vzniku zubního kazu. Bez cukru se v ústech štěpí bakterie vlivem imunitních látek ve slinách. Každý citron, který sníme, usmrtí v oblasti zubů 300 milionů bakterií. Zvýšená spotřeba jednoduchých cukrů umožňuje vznik chaosu ve střevu kvašením natrávených zbytků potravin. Aby se zde opět vytvořil pořádek, jsou spotřebovány imunitní látky a živiny, které někde nezbytně chybějí - například v chrupu.

Ještě jeden důležitý tip: Kdo jí denně mnoho sýra, měl by současně přijímat dostatek fosforu, protože látky tvořící zuby a kosti musí být dodávány ve správném poměru. Všechny potraviny bohaté na bílkoviny jsou také bohaté na fosfor, například ryby, maso, drůbež, vejce, celozrnné produkty, semena a ořechy.

zdroj: Klaus Oberbeil - Fit s vitaminy

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

ad Didi: Z tvého příspěvku mám pocit, že to možná trochu moc...
Ondra  |  5.1.2009 14:30

proč citron? vždyť kyselé zelí nebo rybíz má mnohem víc vitaminu c...
ja a vitamin c  |  27.5.2010 10:00

Kvalita našeho chrupu je z velké části genetická záležitost. Někdo...
Petra  |  4.8.2011 14:12

Ač jsem se v těhotenství snažila jíst co nejzdravěji, dodržovala rady...
Karla  |  8.4.2015 10:29

Na Lady Calci Cube jsem ted četla článek, chystám se ho vyzkoušet taky.
Věra  |  16.4.2015 11:53

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *