Jak se vyhnout salmonelové nákaze

19.7.2002 00:00
Zdraví

Salmonelóza, nejčastější nákaza z potravin, může ohrozit život malých dětí, starých lidí či pacientů s oslabenou imunitou. Ostatním může život pěkně znepříjemnit. To je dostatečným důvodem k tomu, abychom dodržovali v kuchyni zásady hygieny, správně zacházeli s potravinami živočišného původu a dbali na dobrou obranyschopnost zažívacího traktu.

Salmonelóza je bakteriální onemocnění projevující se nepříjemnými průjmy, zvracením, bolestí břicha, hlavy a horečkou. Tyto příznaky se objevují zpravidla 5 - 72 hodin po konzumaci salmonelami kontaminovaného jídla. Vzácně může dojít k septickému stavu, tvorbě abscesů, zánětu kloubů, žlučníku či vnitřní blány srdeční.

Kromě potravin, o kterých je známo, že mohou být kontaminovány salmonelami jako např. vejce, majonézy, zmrzliny, maso, mohou být nositeli nákazy i těstoviny či čokoláda. V čokoládě jsou salmonely dokonce schopny přežívat několik let.

Salmonel - původců onemocnění je známo víc než 2.400 druhů. Rozmnožují se při teplotě 6 - 47 stupňů a mohou přežívat několik měsíců. Ani zmražení je neusmrtí.

Jídla by proto měly být skladovány v ledničce do šesti stupňů, aby bylo omezeno množení salmonel. K jejich zničení je potřeba minimálně desetiminutové (lépe dvacetiminutové) zahřátí jídla na teplotu 70 až 80 stupňů. Takže nestačí pouze krátké přihřátí po vyndání jídla z ledničky.V mikrovlnné troubě je třeba pokrm ponechat alespoň 4-6 minut na nejvyšším stupni. Vhodné je zvolit mělčí nádoby, neboť záření proniká pouze do hloubky 5 cm.

Prkénka, nože a další kuchyňské nástroje, které přišly do styku s rizikovými potravinami by měly být ihned po použití opláchnuty pod horkou vodou. Stejně tak kuchař či kuchařka si mají během přípravy jídla a po jejím dokončení umýt ruce mýdlem a horkou vodou.

Též však nesmíme zapomínat na vnitřní obranu organismus před salmonelovou či jinou nákazou. Přirozenou ochranou je dostatečná produkce žaludeční kyseliny a zdravá střevní mikroflóra. Tyto obranné mechanismy zamezují pronikání choroboplodných zárodků do střevní stěny, jejich pomnožení a vyvolání příznaků onemocnění.

Pacient nakažený salmonelózou by měl vždy navštívit lékaře, který rozhodne o optimální léčbě, která většinou spočívá v dietě a doplňování tekutin. Antibiotika nejsou vhodná, protože mají negativní vliv na přirozenou střevní mikroflóru. Předepsána mohou být v případě, že pacient trpí ještě dalším onemocněním nebo hrozí riziko komplikací. Pro obnovení přirozené střevní mikroflóry je však vždy po jejich dobrání vhodné nasadit Lactobacilus acidophilus, což jsou přátelské bakterie.

Po odeznění příznaků onemocnění by též měla být vyloučena možnost bacilonosičství, kdy člověk již netrpí žádnými potížemi, avšak vylučuje salmonely stolicí a může nakazit další lidi.

Autor:mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dnes mi byla zjistena salmonela. Doktorka tvrdi, ze bych ji mohla mit uz...
Nika  |  16.8.2004 10:25

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *