Jak si uchovat čisté tepny?

12.2.2004 00:00
Zdraví

Ohledání mrtvol tří set amerických vojáků průměrného věku 22 (!) let padlých v korejské válce v 50.letech 20 století ukázalo, že 77 procent z nich trpělo zvápenatěním věnčitých tepen srdce, což je nejčastější příčinou infarktu . Zvápenatění tepen ale není neovlivnitelné. Urychluje se požíváním stravy bohaté na tuky, bílkoviny, cukr, rafinované potraviny a alkohol.

Zatímco skromně žijící vrstvy obyvatel Číny, pro něž představuje hlavní prostředek obživy rýže, zvápenatění tepen prakticky neznají, Eskymáci, živící se výhradně tukem a masem, na ně umírají v průměrném věku čtyřiceti let.

Mezi jemenskými Židy, jejichž strava neobsahuje cukr, nebyla prokázána žádná forma arteriosklerózy (kornatění, ucpávání tepen). Když se vystěhují do Izraele, postihuje zvápenatění tepen ty, kteří přijaly konzumaci cukru, zatímco ostatní, kteří setrvávají u tradiční stravy, ho zůstávají ušetřeni.

V současné epoše blahobytu ve střední Evropě západního ražení se enormně zvyšuje konzumace cukru, bílé mouky a masa, což nezůstává bez následků. Podle výzkumů profesora L. Wendta vede většinou již tak vysoká konzumace bílkovin k zahuštění krve (zvýšení hematokritu), zesílení stěn cév, vysokému tlaku a předčasnému zvápenatění se všemi následnými komplikacemi.

Proces zvápenatění podporuje také nedostatečná činnost střev jako hlavní příčina zamoření organismu odpadními látkami. Narušení přirozené střevní a pomnožení kvasinek a plísní navíc zhoršuje vstřebávání důležitých vitamínů (zejména skupiny B) a živin a přispívá k tvorbě jedovatých látek.

V současné době se začíná stále více hovořit o zvýšené hladině aminokyseliny homocysteinu v souvislosti s různými civilizačními chorobami včetně onemocnění cév. Za příčinu tohoto zvýšení se kromě genových mutací pokládá nadměrná konzumace bílkovin živočišného původu (obsahují velké množství aminokyseliny methionin, která se přeměňuje v těle na homocystein) a nedostatek vitamínu skupiny B, především B6, B12 a kyseliny listové v naší stravě, která je chudá na celozrnné obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce a bohatá na rafinované cukry, které přispívají k snižování vitamínů B v organismu. K nedostatku těchto vitamínů vede i nadměrná konzumace alkoholu a užívání hormonální přípravků s obsahem estrogenů, což představuje další rizikové faktory onemocnění tepen.

Zdroje:
Dr. Med. Erich Rauch - Očistná kůra střev, nakladatelství Ivo Železný
http://www.pacienti.cz/homocystein.htm
Earl Mindell - Vitamínová bible pro 21. století

Související produkty

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Opravdu by mě zajímalo,jak je to s tím tukem,zvláště u...
Michal  |  14.2.2004 16:16

Samozrejme, ze bilkoviny nebo cukry/sacharidy obsahuji prakticky vsechny...
Katka  |  16.2.2004 12:08

Taky jsem se pekne placala v nazorech na vyzivu, informace jsou casto...
Jarka  |  16.2.2004 12:13

Tuky v rybách patří mezi tzv. dobré tuky - Omega 3 mastné kyseliny,...
Monika  |  20.10.2005 15:38

možete mi poradit jak snížit tyky v cévach
Lukáš Januš  |  12.11.2006 15:31

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *