Jak se staráme o svá srdce? Jak pomoct a neškodit?

19.9.2011 00:00
Zdraví

Komerční sdělení: Nejvíce umíráme na nemoci srdce a cév. Jedním z viníků je přitom i naše strava.

Ve většině zemí Evropy patří onemocnění srdce a cév k nejčastějším příčinám úmrtí. V ČR jsou již řadu let tou úplně nejčastější, ročně si na svůj vrub přičítají téměř 54 000 životů. Kromě neovlivnitelných faktorů, jako jsou dědičnost a věk, se na jejich vzniku podílí řada faktorů, které ovlivnit můžeme - kouření, poruchy metabolizmu lipidů, hypertenze, diabetes mellitus, obezita, stres, nedostatek pohybu a nevhodný jídelníček.

Chceme-li výrazně zvýšit naši šanci, že se nám nemoci cév a srdce vyhnout, je třeba nejen zařadit dostatečné množství pohybové aktivity a omezit míru stresu, ale také věnovat pozornost našemu jídelníčku a zaostřit přitom na tuky.

Ty by měly tvořit cca 30 % z denní dávky energie. Důležité je nejen množství, ale i jejich složení, podle kterého určíme, jak bude daný tuk působit na naše zdraví. Ne všechny tuky jsou totiž pro náš organismus vhodné. Ty špatné obsahují mj. velké množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi, zvyšují riziko vzniku řady onemocnění a zvyšují aktivitu zánětlivé reakce, čímž urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy. Právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerózy se všemi důsledky (např. infarkt myokardu). Nasycené tuky obsahují zejména živočišné tuky, uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky a některé druhy jemného a trvanlivého pečiva. Nedávný průzkum FZV navíc prokázal, že jíme více nasycených tuků, než bychom měli. Tato zjištění, stejně jako fakt, že jejich konzumace stoupá s věkem a BMI, odpovídají i závěrům mezinárodních studií.

Naopak dobré tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6), které působí příznivě v prevenci aterosklerózy a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi (zejména když nahradí tuky nasycené). Některé z nich jsou navíc esenciální, tedy pro náš organismus nezbytné. Jejich zdrojem jsou především kvalitní rostlinné oleje, margaríny a ryby (zejména tučnější mořské).

Více informací najdete na www.flora.cz a www.fzv.cz.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Zajímavé, však zdrojem je flora.cz. Už dávno není tajemstvím, že pro...
Vichřice  |  20.9.2011 07:45

oprava k předchozímu příspěvku - omluva: je tam zmínka o kvalitních...
Vichřice  |  20.9.2011 07:47

Šílený příspěvek.Prosím vás prostudujte si předního kardiochirurga...
Pavel  |  15.12.2011 21:05

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *