Hlen v plicích

31.1.2011 21:20
Zdraví

Hlen v plicích vzniká obvykle v důsledku oslabení trávicího traktu. Hlen se může shromažďovat v plicích a způsobovat tam dušnost, kašel nebo astma s lepkavým sputem (vyměšovaným hlenem). Rozlišujeme následující druhy hlenu:

-      Hlen, který se vyvinul horkem v důsledku blokády čchi a který je ozna­čován jako hlen z horka nebo horký hlen;

-      Hlen, který vykazuje známky chladu a který je označován jako hlen z chladu nebo studený hlen.

Plicní hlen z horka

Když jsou plíce napadeny hlenem z horka, jsou výměšky žluté až krvavé a lepkavé nebo husté. Mohou být zbarveny i dozelena. Také nos, jenž je při­řazen k plicím jako jejich vstupní orgán, může vylučovat lepkavé žlutozelené sekrety. Hlen se dostává také do lebečních dutin a způsobuje zde obtížně léčitelnou sinusitidu (záněty dutin).

Jazyk rovněž vykazuje takzvané znaky horka: Má silný žlutý povlak, kte­rý je vždy známkou přítomnosti hlenu, působí mazlavým dojmem a nelze jej smýt. 

Potraviny, jenž odstraňují plicní hlen z horka 

Zejména lze doporučit klíčky a výhonky všeho druhu, obzvláště ty s ost­rou chutí, jako ředkvičky nebo řeřicha. Klíčky ochlazují a vytvářejí množství vitální čchi. Ochucující šťáva z limetky nebo z citrónu shromažďuje v malém množství šťávy a ředí hleny. Když je použita v příliš velkém množství - to znamená, když je kyselá chuť zřetelná a když tedy neúčinkuje jen vonné aro­ma - však limetky blokují svou svíravě kyselou chutí proud čchi. Tofu ochla­zuje, může však přivodit blokádu z vlhka. Mělo by být proto užíváno jen v koupací lázni v podobě takzvaného Silken-tofu. Ředkev, zejména jemná bílá japonská ředkev daikon, rozkládá hleny. Když si vezmeme pět meruněk, nejlépe dušených, a v několika dávkách je sníme během dne, povzbudí to tvorbu plicní čchi. Kopřivou či měrnicí černou (balotou) v sušeném stavu je možno poprášit obiloviny, mohou být užívány i formou čajového nálevu.  Obě odrůdy kopřivy rozkládají a odvádějí hleny.    -

Dalšími potravinami s odhleňujícím účinkem jsou mořske řasy, černá ředkev se švestičkami umeboši, pšenka, zelená listová zelenina a blanšírované druhy zelí, vařené kopřivy, houby, semena slzovky porcelánové (Jo­bovy slzy), grapefruit, mandarinka, bambusové výhonky, dušený kořen loto­su, hrušky s medem a citrónem.

Zelený čaj odstraňuje horko a má více hořčin, jež tlačí stagnace v těle směrem dolů do oblasti spodního ohřívače, odkud jsou vylučovány prostřed­nictvím stolice a moči. Čínská bahnička (Eleocbaris dulcis) a ředkev rozpouš­tějí hleny a ochlazují.

Měli bychom se vyhýbat kravskému mléku a výrobkům z něj, masu (s vý­jimkou drůbežího), arašídům a fritovanému tofu.

Plicní hlen z chladu 

Chlad se projevuje bohatým a masivním vykašláváním hlenů, které jsou průhledné nebo bělavé. Dostavují se rovněž tělesné známky chladu jako tře­savka a zimnice. Dalším znakem studeného hlenu je tlustý bílý povlak na jazyku na rozdíl od tlustého žlutého povlaku na jazyku při hlenu z horka. Hlen z chladu je také příčinou astmatických záchvatů a musí být proto zřetelně odlišen od astmatu typu horkého hlenu.   

Zahřívající zelenina a koření s odhleňujícími účinky

Fenykl, jitrocel kopinatý, cayenský pepř (velmi ostrý), česnek a další stálí zástupci cibulovin, čerstvý zázvor, ředkev, daikon (japonská, velmi jemná), černá okrouhlá ředkev, houby s nastrouhanou ředkví, řeřicha, kapr (pozor-tučný!), kardamom.

Veškeré potraviny by měly být konzumovány za tepla. Doporučujeme velkolistou zeleninu jako zelí, mangold a hořčičné listí (dušené v páře). Redukuje plicní hlen z chladu. Při akutním astmatickém záchvatu může být použit zázvor v podobě sušeného prášku. Zázvor se dá svým účinkem přirovnat k aspirinu nebo lépe ke kyselině acetylosalicylové nebo k vrbové kůře: Otvírá póry, podporuje vylučování potu, odstraňuje bolesti hlavy a nevolnost. Zejména u astmatiků, kteří trpí alergickými potížemi, je setkání s jejijejich alergenní látkou často doprovázeno silnými bolestmi hlavy. Galgán nebo laoský kořen a kurkuma rozpouštějí také hleny a odvádějí je z těla. Zejména doporučujeme polévky a vývary, zejména slepi­čí vařená s badyánem, čerstvým kořenem zázvoru, pórem, česnekem, citró­nem a lotosovými jádry a to nejlépe v podobě ranní přesnídávkové polévky s nudlemi.

Také vývary s ovesnými vločkami nebo s ječmenem zahřejí o snídani střed těla, zahánějí chlad a podporují oslabené plíce.

Během onemocnění bychom měli vynechat veškeré mléčné výrobky. Mlé­ko se dá akceptovat pouze ve velmi malém množství, uvařené s kurkumou a okořeněné čerstvou jarní cibulkou. Absolutní zákaz platí pro jogurty a pro takzvané nápoje posilující imunitu, připravované z podřadného jogurtu, laboratorně pozměněných bakterií (například bifidus) a pěti kostek cukru.

Kumquat (čínský hořký pomeranč), který je ve Vietnamu typickým do­mácím léčebným prostředkem, se vaří s cukrem a připravuje se z něj sirup, jenž je podáván po lžičkách. Vařená a oslazená cibulová šťáva je starodávným a velmi účinným domácím prostředkem k zahnání chladu z plic. Také ředkev naložená v cukru je vhodná jako jednoduchý lék. Citrónová šťáva s medem a zázvorem zalitá vroucí vodou rozpouští hleny, zahřívá jej a pomá­há jej odstraňovat z těla. Když se studené plicní hlenové onemocněni často vrací, měli bychom povzbudit ledviny černými sójovými boby. Ženšen nám pomůže zkrátit délku trvání onemocnění. Užívejte pokud možno bílý ženšen té nejlepší kvality jednou denně po dobu jednoho týdne. Pak si dejte následující týden přestávku a pak začněte opět od začátku. Smíchejte ženšen s čerstvým medem, aby sladkost vklouzla do sleziny, a okořeňte jej špetkou soli, abyste mu usnadnili cestu do ledvin.      

Po dobu onemocnění zcela vyškrtněte z jídelníčku chléb a pečivo.

Z karotky si můžete připravit vařený nápoj a můžete jej konzumovat mír­ně rozšlehaný. Tím rychle zmenšíte dráždění ke kašli a díky jemné sladkosti jej budou rády konzumovat i děti.

Zdroj: Manuela Heider de Jahnsen - Čínská medicína -prevence a léčení stravou, nakladatelství Fontána

 

Přidat komentář

 
* *