Desatero rad na ozdravení životního stylu

12.1.2011 00:00
Zdraví

Kdo dodržuje zásady zdravého životního stylu, má kvalitní a plnohodnotný život, nesužují ho nemoci, únava a stres. Stačí se řídit základními pravidly:

1)      Záměrně vyhledávejte situace, které můžete využít k přirozenému pohybu - choďte při telefonování, místo výtahu a eskalátorů používejte schody, vystupte z autobusu o jednu dvě zastávky dřív a zbytek cesty dojděte pěšky.

2)      Udělejte si čas na pravidelný aktivní pohyb. U začátečníků se počítá i procházka, ovšem minimálně třicetiminutová a každý den. Lepší je však cvičit pravidelně tři dny v týdnu alespoň hodinu a dostatečně intenzivně - stanovte si konkrétní dny, vyhraďte si konkrétní čas a na tuto dobu si nic jiného neplánujte.

3)      Nepodceňujte relaxaci a odpočinek. Pokud pracujete manuálně, odpočívejte pasivně
a klidně si dopřejte každý den klasický ,gaučink'. Pokud pracujete duševně, relaxujte několikrát v týdnu aktivně, tedy při pohybu (procházka, kolektivní sportovní hry atd.).

4)      Nesnažte se stihnout vyřídit co nejvíce záležitostí v co nejkratším čase. Není proč a kam tak hrozně spěchat! Nenoste si práci domů - v práci pracujte, mimo kancelář na všechny pracovní úkoly zapomeňte.

5)      Naučte se chodit spát pravidelně ve stejný čas - výjimka potvrzuje pravidlo, ale měla by to být opravdu jen výjimka. Nepovažujte spánek za ztrátu času a spěte 6 až 7, ideálně
8 hodin, protože nedostatek spánku má v mnoha směrech negativní vliv na zdraví.

6)      Snažte se, aby váš jídelníček obsahoval všechny živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy)
a aby jeho energetická hodnota odpovídala vašemu energetickému výdeji. Pokud chcete zhubnout, upravte jídelníček tak, aby byla jeho energetická hodnota o 500 kcal (ženy) nebo 700 kcal (muži) nižší než jeho optimální energetická hodnota. Jaký by měl být váš energetický příjem a výdej, zjistíte s pomocí interaktivního nástroje ,Porovnejte si svůj výdej a příjem' na www.gda.cz.

7)      Než dáte jakoukoli potravinu do nákupního košíku, prostudujte informace na jejím obalu
a zjistěte, z jakých surovin je vyrobená a jaké má nutriční složení. Rozhodování při výběru potravin i nápojů vám usnadní značení GDA, které je srozumitelné, jednoduché
a  přehledné a které dnes už najdete na obalech několika tisíců výrobků.  

8)      Omezte příjem tuků, hlavně nasycených a ztužených, dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Snižte na minimum příjem jednoduchých cukrů, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Naopak zvyšte příjem vlákniny z obilovin, ovoce, zeleniny a semen.

9)      Konzumujte čerstvá, na živiny bohatá jídla. Nekupujte polotovary, nevařte do zásoby. Pokrmy připravujte z kvalitních, čerstvých surovin, které upravujte šetrným způsobem, jako je vaření, dušení, pečení a za určitých podmínek i grilování, ale ne smažení.

10)  Dodržujte pitný režim a denně vypijte 2 až 3 litry tekutin, převážně neochucené neperlivé vody. Nebude vás bolet hlava a dokážete se lépe soustředit na práci - úkoly budete plnit snadněji a rychleji, a získáte tak čas na pohybové aktivity nebo odpočinek.

Ing. Petr Havlíček - specialista na výživu

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

On to každý ví, a každý na to kašle. :-))))
Mary  |  12.1.2011 13:16

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *