Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu

22.2.2016 00:01
Zdraví

Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru.

Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje “sladké nebezpečí“ studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova “hnojivem“ pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.

Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem,“ dodává Lorenzo Cohen,spoluautor studie a docent Texaské univerzity, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.

Zdroj: ČTK

Související články

Cukr škodí srdci i cévám

8.12.2015 00:01

Vědci doporučují ženám přestat nosit podprsenky

29.10.2015 00:01

Nová americká studie vyvolává pochyby o časné fázi karcinomu prsu

28.9.2015 00:01

Desítky pacientek se vyhnuly chemoterapii díky novému testu

1.9.2015 00:01

4 složky potravy, které mohou otrávit váš mozek

15.5.2015 00:01

Heřmánek proti rakovině, depresi i diabetu II. stupně

11.12.2014 00:01

Zázvor dokáže selektivně zabíjet buňky rakoviny prsu

20.11.2014 00:01

Nepoužívejte Roundup! Ničí zdraví lidí na celé planetě.

20.11.2014 00:01

8 růžových potravin, které mohou chránit před rakovinou prsu

19.11.2014 00:01

Jak přirozeným způsobem udržet zdravou hladinu estrogenu

14.2.2014 00:01

Pelyněk roční společně s železem dokáže během 16 hodin téměř zničit rakovinu prsu

10.1.2014 00:01

Čím si (snad) můžeme osladit?

29.5.2012 00:01

Cukr může být jedovatý

9.5.2012 00:01

Cukrová past

18.11.2011 00:01

Umělá sladidla

29.6.2010 00:00

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

13.4.2010 00:00

Cukrárnový syndrom u dětí

23.3.2010 00:00

Strava je hlavním faktorem ovlivňujícím zdraví

22.3.2010 00:00

Po operaci rakoviny prsu může bolest přetrvávat roky

5.3.2010 00:00

Potraviny podporující rozvoj zánětů v těle

17.12.2009 00:00

Optimismus je účinnou prevencí rakoviny prsu

16.10.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Ženy s rakovinou prsu mohou rozhodovat o své léčbě

13.8.2007 00:00

Grilované a uzené červené maso zvyšuje riziko rakoviny prsu

24.5.2007 00:00

Hormonální terapie údajně zvyšuje riziko rakoviny vaječníků

2.5.2007 00:00

Červené maso způsobuje rakovinu prsu

24.4.2007 00:00

Jak poslouchat doktora při onemocnění rakovinou prsu

6.3.2007 00:00

Zdravé cukroví pro děti

20.2.2007 00:00

Glykemický index potravin aneb Jak zhubnout natrvalo a bez strádání

21.11.2006 00:00

Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

2.2.2005 00:00

Pro tělo nezbytné cukry

3.11.2004 00:00

Hormonální substituční léčba po rakovině prsu příliš riskantní

9.2.2004 00:00

Jak se zbavit závislosti na cukru

6.1.2004 00:00

Med jako lék

11.4.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Vliv zeleného čaje na rakovinu prsu

29.7.2002 00:00

Slunce a rakovina

5.4.2002 00:00

Rostlinná strava v boji proti rakovině prsu

20.3.2002 00:00

Jak sladili naši předkové?

5.10.2001 00:00

Alkohol je pro ženy nebezpečnější než pro muže

17.7.2001 00:00

Omezte nealko nápoje

22.5.2001 00:00

Ženám před menopauzou alkohol škodí i v malém množství

9.5.2001 00:00

Čím nahradit bílou drogu?

7.1.2001 00:00

Energii tělu dodají komplexní uhlovodany

7.1.2001 00:00

Pozor na skrytý cukr ! - v kečupu je o 8% více cukru než ve zmrzlině

20.9.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *