Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

24.2.2015 00:01
Zdraví

Tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, se rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. Napsal to americký list The Washington Post. Varování před vysokým obsahem takzvaného špatného cholesterolu v krvi ale zůstává v platnosti.

Poradní výbor už cholesterol nepovažuje za “znepokojivou látku“, uvedl americký list. V dohledné době vydají odborníci zevrubnou zprávu pro vládu, která bude základem dietetických doporučení. Do té doby své rozhodnutí nehodlají komentovat.


    List upozorňuje, že varování před “špatným“ cholesterolem a jeho vysokými hodnotami v krvi odvoláno nebylo. Platí tedy, že tato látka způsobuje srdeční a cévní choroby a možná i některá další onemocnění.


    Agentura Reuters připomíná, že lékaři po dlouhá desetiletí varovali před potravinami s vysokým obsahem cholesterolu. Nyní si prý mnozí z nich myslí, že přísun cholesterolu v potravinách jeho krevního hodnoty výrazněji neovlivňuje a u zdravých dospělých jedinců nezvyšuje nebezpečí srdečních onemocnění.

ČTK

Související články

Arganový olej - Kulinářské využití

19.1.2015 00:01

57 způsobů, jak kokosový olej může prospět vašemu tělu

14.1.2015 00:01

Češi stále věří mýtům o špatnosti tuků ve stravě

23.7.2014 00:01

Jedlé rostlinné tuky mnohdy obsahují škodlivé látky

27.1.2014 00:01

Přírodní prostředky pro zlepšení stavu cév a podporu krevní cirkulace

20.11.2013 00:01

Extrakt z hroznových jader a jeho úžasné vlastnosti

23.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

4 hlavní hříchy, které ohrožují vaše srdce

26.10.2012 00:01

6 látek pro zdravější srdce

14.9.2012 00:01

Jablečný pektin pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, cholesterolu i odstraňovat těžké kovy

10.9.2012 00:01

Rizikové faktory mozkové mrtvice

8.2.2012 00:01

Co by měli dělat lidé pro snížení rizika onemocnění srdce a cév

17.10.2011 00:01

K čemu je dobrý cholesterol?

23.5.2011 00:00

Extrakt z hroznových semínek je významný pomocník pro zdravé srdce, cévy, kůži, kosti i zuby

20.4.2010 00:00

Pozor na ztučnění jater neboli steatózu jater

8.4.2010 00:00

Váš úhlavní nepřítel - HOMOCYSTEIN

23.3.2010 00:00

Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu

24.1.2008 00:00

I při redukční dietě by člověk měl konzumovat tuky

6.6.2007 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Homocysteinová teorie vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS)

12.12.2005 00:00

Lněný olej pro zdravou kůži, mozek, srdce a cévy

9.11.2005 00:00

Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

13.10.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Lněný olej má blahodárné účinky

8.4.2005 00:00

Pozor na grepy při užívání léků a antikoncepce

21.2.2005 00:00

HOMOCYSTEIN

29.7.2004 00:00

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

26.3.2004 00:00

Může být hladina cholesterolu příliš nízká?

26.11.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Jak se tvoří nánosy cholesterolu?

22.8.2002 00:00

Přidat komentář

 
* *