Candidózou trpí každý čtvrtý člověk

25.1.2001 00:00
Zdraví

Jestliže trpíte rozličnými příznaky, jako jsou deprese, bolesti hlavy bez zjevného důvodu, senná rýma, těžké či dlouhotrvající akné, alergické reakce, bolesti v krku, afty, vaginální pálení a výtoky, časté záněty močového měchýře, opakované ušní infekce, zapomnětlivost, nadýmání žaludku, chronický průjem nebo zácpa, astma, výkyvy nálad, letargie nebo menstruační problémy, pak je pravděpodobné, že jste jedním z 25 % všech lidí, kteří mají v těle přemnožené kvasinky typu Candida albicans.

Candida albicans je přírodní kvasinka nebo houba, která by měla tvořit 10-15 % normální střevní flóry. Rovnováhu udržují přátelské baktérie ve střevním traktu (např. acidophilus a bifidobakterie), které drží candidu pod kontrolou. Jestliže jí lidské tělo poskytne potravu, kterou má ráda (především cukr a škroby), a dostatečný prostor k růstu (např. po potlačení užitečných bakterií antibiotickou léčbou), bude se rozmnožovat a bujet. Nejprve v trávicím traktu a přilehlém močopohlavním systému, postupně se může krví rozšířit do celého organismu.

Ve střevech je okolo 200 různých druhů užitečných baktérií. Jejich úkolem je pomáhat při rozpadu, zpracování a dopravě živin. Jakmile jsou živiny ve formě, se kterou může tělo zacházet, absorbují se pak střevní stěnou do krevního oběhu a lymfatického systému. Tomuto procesu pomáhají klky na střevní stěně. Tyto klky jsou výčnělky ze stěny do dutiny střeva; jsou jich milióny a jejich hlavní úkol je zvětšit rozsah povrchu pro absorbci živin.

Jestliže však dojde k přemnožení kvasinek ve střevech, mohou vznikat na střevní stěně lepkavá ložiska tvořená kvasinkami candida, mrtvými baktériemi, odpadními produkty jiných mikroorganismů, hlenem, lepkem aj. Tím se postupně redukuje absorpční střevní výstelka a množství vstřebávaných živin se velmi snižuje. Znamená to, že dieta dodržovaná člověkem s rozmnoženou candidou může být libovolně přísná a kvalitní, ale přesto se živiny nedostanou tam, kam mají.

Candida roste obyčejně jako forma podobná kvasinkám, ale v podmínkách přebujení si vypěstuje vlákna (mycelia - podhoubí), která se pevně zapouštějí do střevní stěny a prorážejí do ní dírky, kterými se dostávají do krve produkty vyměšované kvasinkami. Tyto látky jsou toxické a rakovinotvorné.

Existují dokonce hypotézy, že degenerativní choroby jako např.roztroušená skleróza, revmatická artritida, schizofrenie, mukopolysacharidová nemoc, mozková obrna a rakovina vznikají proto, že se do krve dostanou toxiny v důsledku metabolické činnosti kvasinek a dalších přemnožených patogenních mikroorganismů.

Dále se proděravělou střevní stěnou do krevního oběhu dostávají velké molekuly nedostatečně natrávených cukrů, proteinů, tuků a chemické látky z potravy, které v těle způsobují alergické reakce.

Studie ukázaly značný pokles kvasinkových kolonií ve střevech po užívání kaprylové kyseliny. Tato mastná kyselina získávaná z tropických olejů (palmový, kokosový), má prokázané protiplísňové účinky proti candida albicans v trávicím traktu.

Autor: mk

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Nevím, zda to tu už někde výše zaznělo, ale slyšela jsem, že kvasinky...
Blánš  |  11.12.2013 12:26

Kamarádka trpí kvasinkou mnoho let a až úprava jídelníčku jí...
Lucie  |  19.6.2014 21:37

Beriem trittico 8 mesiacov a mam po cely ten cas taky bolavy jazyk, mam ho...
Emilim  |  19.6.2014 22:36

slipovky nenosit, spat jen v kalgotkach, nejist vubec sladke, mlecne vyrobky...
hjk  |  26.2.2016 00:08

Po třech měsících užívání Štávy z celých listů se cítím , jak...
Hanka  |  7.10.2017 08:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *