Akutní průjmy v létě

3.7.2002 00:00
Zdraví

Léto je dobou dovolených, ale také nákaz z potravin. Jejich nejčastějším zdrojem jsou bakterie salmonely a kampylobaktery, jež působí akutní průjmy.

"Počet případů salmonelózy se v posledních letech stabilizoval, výrazně přibylo nákaz kampylobakterem," řekla novinářům přednostka první infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Vilma Marešová.

Zatímco před pěti lety bylo v Česku hlášeno 3623 nákaz kampylobakterem, loni již 21.653. Podle Marešové přibylo těchto nákaz s rostoucí oblibou grilovaných kuřat, bakterie totiž jsou v nepropečeném mase u kosti.

Nákazy salmonelou, spojované nejčastěji s vejci a lahůdkami z nich, zvolna klesají, v roce 1998 jich bylo hlášeno 49.045, loni 33.590.

Podle Marešové je akutní průjem v četnosti výskytu na druhém místě po respiračních infekcích.

Lidé trpící nevolností, zvracením, průjmy a teplotou by měli vyhledat lékaře, v těžších případech je nutná léčba v nemocnici s podáním infúzí.

Lehčí případy lze zvládnout domácími prostředky. Základem léčby je dieta a dostatek tekutin, nejvhodnější jsou minerálky a čaj. Z jídelníčku by měly být vyloučeny tuky, dráždivé pokrmy či smetanové a mléčné výrobky. Potraviny je vhodné upravovat vařením nebo dušením.

Při rekonvalescenci doporučila Marešová obohatit jídelníček o jogurty s přídavkem laktobacilu nebo bifidobakterií, které pomohou rychle obnovit přirozenou mikroflóru lidského střeva.

Naďa Myslivcová - ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

já na průjmy používám zásadně Enterol, nikdy mě nezklamal a je volně...
marrek  |  24.6.2009 22:35

dcera ma prujem a enterol ji zrovna moc nepomaha
__utma=34027242.674317207.1250091755.1250091755.1250091755.1  |  12.8.2009 17:49

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *