4 složky potravy, které mohou otrávit váš mozek

15.5.2015 00:01
Zdraví

Určité složky vaší stravy mohou při nadměrné a pravidelné konzumaci způsobit poškození mozku a přispět k rozvoji neurologických a psychických onemocnění. Naopak jejich vynechání z jídelníčku může pacientům s psychiatrickou či neurologickou diagnózou pomoci zlepšit zdravotní stav.

Lepek

Lepek je běžná molekula proteinu, která se nachází v pšenici, ječmeni, žitu, kamutu a špaldě. Tento lepkavý protein se váže na stěnu tenkého střeva, kde může způsobit poruchy zažívacího a imunitního systému. Celiakie je nejčastější stav spojený s citlivostí na lepek. Nicméně existuje také stav nazývaný non-celiakie citlivost na lepek (NCGS) a ten je hlavním faktorem  zánětlivých onemocnění mozku a nervového systému.

Studie ukázaly mnohá spojení mezi citlivostí na lepek a poruchami v každé části neurologického systému, včetně mozku, míchy a periferních nervů. Lepek byl prokázán jako velký spouštěč psychiatrických poruch, kognitivních poruch, demence a prakticky každé druhé neurologické poruchy.

Umělá sladidla

Ať už je to aspartam (nebo AminoSweet), sukralóza (Splenda), nebo sacharin (Equal, Sweet 'N Low), umělá sladidla tak populární díky své nulové hodnotě kalorií způsobovaly otravy mozku po celá desetiletí. Aspartam je kombinace chemikálií, a to kyseliny asparagové (aminokyselina s excitačními účinky na mozkové buňky), methanolu a fenylalaninu, které při odbourávání vytváří sloučeninu, která může způsobit nádory na mozku.

Spotřeba Aspartamu způsobuje řadu příznaků včetně úzkosti, nezřetelné řeči, deprese a migrény. Tyto a další umělá sladidla lze nalézt v limonádách, jogurtech, žvýkačkách, omáčkách, stolních sladidlech, ochucených vodách, cereáliích a výrobcích bez cukru.

Glutamát sodný (MSG)

MSG je forma koncentrované soli přidávaná do potravin pro zlepšení chuti. Má schopnost ošálit chuťové buňky a mozek, že jídlo je chutné. Jako excitotoxin spustí v mozku nadměrnou produkci libost vyvolávající látky dopaminu. Bohužel dobré pocity netřetrvávají, ale vedlejší účinky ano. Excitotoxiny byly spojeny s poškozením mozku a neurologickými onemocněními včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, demence, roztroušené sklerózy, lupusu a dalších.

Dávejte pozor na glutamát sodný v jakékoli formě zpracovaných výrobků, včetně “zdravých“ občerstvení, zálivek, barbecue omáček, polévkových kostek a konzervovaných polévek a zeleniny.

Rafinovaný cukr

Rafinovaný cukr se stal jednou z nejčastějších složek v naší stravě, a jednou z nejnebezpečnějších. Jeho konstantní spotřeba byla spojena s mnoha různými zdravotními problémy všetně všech, co mají negativní vliv na mozek.

Spotřeba rafinovaného cukru potlačuje BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), velmi důležitý růstový hormon pro mozek. Tento faktor spouští nová spojení mezi neurony v mozku, která jsou životně důležitá pro funkci paměti. Studie ukázaly nízké hladiny BDNF u pacientů s depresí a schizofrenií. Spotřeba cukru může zhoršovat tyto onemocnění tím, že dále přispívá k nízké úrovni BDNF.

Rafinovaný cukr zvyšuje také zánět, který může narušit trávicí a imunitní systém. Je-li tento zánět chronický, může vést k vyššímu riziku deprese a schizofrenie. Dr. Ilardi, profesor psychologie na University of Kansas, doporučuje u pacientů s depresí odstranění rafinovaného cukru z jejich stravy. Ti, kteří byli ochotni  toto dodržovat, vykázali značné zlepšení duševní jasnosti a nálady.

Související články

7 škodlivin v komerčních nealko nápojích

12.8.2014 00:01

10 příznaků intolerance na lepek

21.1.2014 00:01

Bezlepkové vánoční cukroví

17.12.2013 00:01

Proč se vyhýbat falešným potravinám?

6.11.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Stévie vám osladí život

11.9.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

Co vám může vyvolat migrénu

19.6.2013 00:01

Oslaďte si zdravě život! - Stevia rebaudiana Bertoni

26.7.2012 00:01

Ovlivňuje výživa poruchy rovnováhy?

8.6.2012 00:01

Faktory provokující záchvat migrény

6.3.2012 00:01

Cukrová past

18.11.2011 00:01

Kontaminující cizorodé látky v potravě

15.6.2011 00:00

Onemocnění, která mohou souviset s potravinovou alergií

21.1.2011 00:00

Celiakie a doporučené potravinové doplňky

10.11.2010 00:00

Umělá sladidla

29.6.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

Sójová omáčka; pozor na kvalitu

26.2.2010 00:00

Přímý vliv výživy na funkce mozku

9.2.2010 00:00

Éčka v nápojích

25.6.2009 00:00

Škodlivé látky v potravinách

30.3.2009 00:00

Dráždidla a stimulancia

4.10.2007 00:00

Glutamát sodný - Umělý orgasmus jazyku

23.8.2007 00:00

Aditiva, která mohou způsobovat zdravotní problémy

8.3.2007 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Autismus jako metabolická porucha a léčba dietou bez lepku a mléka

2.3.2006 00:00

BEZLEPKOVÁ DIETA

15.2.2006 02:32

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Sladidlo aspartam zřejmě vyvolává u krys rakovinu

25.7.2005 00:00

Přecitlivělost na potraviny

16.10.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Aby vám to stále pálilo

20.3.2002 00:00

Vliv cukru na zdraví dětí

6.2.2002 00:00

Stravou proti depresím

23.1.2002 00:00

Pozor na skrytý cukr ! - v kečupu je o 8% více cukru než ve zmrzlině

20.9.2000 00:00

Pět bílých zel

22.6.2000 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Roztroušená skleróza -možné příčiny

9.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Nebezpečný je fluor, který ničí mozek. Podobně hliník.
pepa  |  15.5.2015 22:15

Já bych řekl, že je to náš dení tisk, novinky, Česká televize a...
Prd  |  16.5.2015 10:09

Jedno se ale musí nechat- cukr je skoro jako droga. Sama jsem na něm od...
-  |  16.5.2015 10:40

Tak si o fluoru a hliníku přečti. Fluor dávali v koncentracích do vody...
pepa  |  16.5.2015 12:18

Hliník se odstěhoval do Humpolce, takže jeho škodlivé působení...
Pepo,  |  16.5.2015 12:28

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *